Predstavljen godišnji program Ekomuzeja Istrian de Dignan u Vodnjanu

Predstavljen godišnji program Ekomuzeja Istrian de Dignan u Vodnjanu-65191

POKRENUTO DRUGO IZDANJE MANIFESTACIJE 'VREDNOVANJE VODNJANSKIH TRADICIJA'
Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana, Istrian de Dignan, održala je u petak 29. siječnja u prostoru Pučkog otvorenog  učilišta Vodnjan-Dignano javno predstavljanje godišnjeg programa i projekata za 2016. godinu s ciljem aktivnog uključivanja lokalne zajednice u svoje aktivnosti.

Udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana neprofitna je udruga čiji su članovi i voditelji mladi entuzijasti stručni u području poljoprivrede, kulture i turizma, te djeluje s misijom valorizacije neiskorištenih potencijala grada Vodnjana te poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, a sve kroz vrednovanje vlastitih resursa, suradnju s lokalnom zajednicom te zaštitu materijalne i nematerijalne kulturne i povijesne baštine.

Program udruge, kako su naglasili njeni predstavnici Dino Babić, predsjednik udruge, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, tajnica udruge te Maira Rumac voditeljica Ekomuzeja, fokusira se na tri područja: kultura, turizam i poljoprivreda.

U 2016. godini, cilj udruge je brendiranje grada Vodnjana kao cjelogodišnje destinacije prepoznatljive po tradicionalnim istarskim proizvodima i zanatima te shodno tome, njegova transformacija u  jednu od najzanimljivijih turističkih točaka Istre. Otvaranjem restauratorskih radionica na temu drva, koje će biti otvorene za javnost u suradnji sa Zakladom Ars et Labor, kao i pokretanje Muzeja tradicionalnih istarskih proizvoda i njihove prerade, daje se prilika malim lokalnim proizvođačima da prezentiraju i plasiraju svoje proizvode, te si na taj način osiguraju samoodrživost. Ekomuzej je pokrenuo i projekt digitalizacije građe Ekomuzeja, gdje će svi predmeti, događaji i lokacije muzeja biti dokumentirani sa svrhom očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Također, veliki naglasak stavljen je na turistički segment, u sklopu kojeg će udruga na europsko tržište plasirati turističke programe realizirane kroz suradnju sa svim lokalnim privatnim iznajmljivačima, proizvođačima, kušaonicama vina i ulja kako bi privukli čim veći broj turista u Vodnjan i pretvorili ga u cjelogodišnju turističku destinaciju.

U suradnji sa Osnovnom školom Vodnjan-Dignano, udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana pokrenula je projekt didaktičke farme u sklopu koje će se urediti vrt i staja u blizini OŠ Vodnjan-Dignano a čija će realizacija omogućiti edukaciju većeg broja djece i lokalnih poljoprivrednika. Edukacije didaktičke farme fokusirati će se na vrijednost zdrave hrane gdje će djeca dobiti mogućnost praćenja voća i povrća od sjemenki do tanjura. Ova edukativna farma na kojoj su trenutno smještena dva istarska magarca promiče ekološku i tradicionalnu poljoprivredu, kao i ruralnu kulturu: zanate, kompostiranje, recikliranje, korištenje kišnice, biološku različitosti i sl.

Na predstavljanju programa kao gost sudjelovao je i Giovanni  Rossetto, predstavnik Zaklade Ars et Labor, koja je suosnovana i od strane udruge Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana s ciljem promicanja očuvanja povijesnog, umjetničkog i kulturnog nasljeđa Istre i Hrvatske.
(Rex)