Predstavljanje zbirke pjesama “Pramjera ljubavi” pazinskog poštara i pjesnika Dragana Gortana

Predstavljanje zbirke pjesama “Pramjera ljubavi” pazinskog poštara i pjesnika Dragana Gortana-130665

VELIKI INTERES PUBLIKE NA PREDSTAVLJANJU
U četvrtak, 23. rujna 2022. godine, je dvorana Istra pazinskog Spomen doma bila premala za sve zainteresirane koji su došli na predstavljanje četvrte zbirke pjesama “Pramjera ljubavi” pazinskog poštara i pjesnika Dragana Gortana odnosno pete ukoliko se računa i jedna digitalna zbirka. Zbirka je posebno zanimljiva po tome što ju je ukrasila njegova nećakinja Sara Gortan, koja živi u ćićarijskom Brgudcu.

Knjigu su predstavili predstavnik izdavača Čakavskog sabora Žminj i pazinskog ogranka Matice hrvatske Josip Šiklić i Nada Galant te grafički urednik David Ivić. U vrlo je emotivnom tonu prošlo predstavljanje, na kojem je pjesme čitala Pavita Jelinčić, a glazbeni dio su začinili svojim nevjerojatnim glasom Iva Gortan, u duetu najprije s Robertom Meisterom, a kasnije s Pazincem Aldom Foškom. S Meisterom je izvela skladbu La vie en rose Edith Piaf te „L’appuntamento Ornele Vannoni. Bilo je jako zanimljivo čuti i prve izvedbe uglazbljenih Gortanovih pjesama „Ako mi daš ruku“, „čekajući ljubav“ i „Kao obrve Fride Kahlo“ dok je on samostalno izveo pjesmu Beatlesa „Why my guitar gently weeps“.

Iz njih uvijek izvire toplina i ona iskonska čovječnost pa se u njima lako prepoznajemo i lako se vežemo za njih. Ljubav nije motiv samo ovog ciklusa, nego čitave zbirke, ali ovdje je ljubav u prvom licu. To je ona ljubav za koju Borges kaže da je jedini način kojim se mjeri vrijeme. Biti s tobom ili ne biti. To je ona ljubav koja mijenja dragulje za trešnje, koja se skriva u jabuci na dnu poštanske torbe, po kojoj se iz šetnje vraća mokrih ramena…pokrivajući onoga koga nema i koja ne nestaje, nego samo mijenja oblik pa se tako u konačnici može prepoznati, na primjer, u djeci, istaknula je Galant.

Gortanova je zbirka četvrta po redu – prva je objavljena daleke 2008. godine „More ljubavi“ drugu odmah godinu iza toga – „Nebo…Tvoje oči“ treća „Utjeha zvijezde“ tiskana je 2011. godine.

Nakon predstavljanja rada svoje nećakinje Sare Gortan, ilustratorice i slikarice, koja je bezbrojnim pticama ukrasila njegovu zbirku pjesama, istaknuo je kako je ljudski život trag koji treba ostaviti. – Ali u tome je bitan let, i kako kaže poznati portugalski pjesnik Fernando Pessoa – Prolazi, ptico, prolazi, i nauči me prolaziti, rekao je Gortan, naglašavajući da najčešće stvara noću, čime gomila nesanicu.

– Ne sumnjam da će ova knjiga naći put do čitatelja i biti vademecum, aš merita, zaključila je Galant.

Organizator pjesničke večeri na kojoj je bilo oko 120-ak ljudi je bilo Pučko otvoreno učilište u Pazinu. Sponzori izdavanja zbirke su Grad Pazin, Općina Lupoglav, Općina Vrsar te brojni lokalni sponzori.

(DV)