Dio pulskog Sveučilišta uskoro prelazi u novi kampus na Stoji

Dio pulskog Sveučilišta uskoro prelazi u novi kampus na Stoji-145674

UPISI NA PREDDIPLOMSKI STUDIJ NA PULSKOM SVEUČILIŠTU
Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli je danas, 21. lipnja, održana prva konferencija za medije na temu upisa na preddiplomske studije 2024./2025. Na press konferenciji su govorili:

  • izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo
  • izv. prof. art. Laura Čuperjani, dekanica Muzičke akademije u Puli
  • izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" 
  • prof. dr. sc. Iva Blažević, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti 
  • doc. art. Breza Žižović, voditeljica studija Dizajn i audiovizualne komunikacije
  • izv. prof. dr. sc. Marko Ljubešić, prodekan za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju na Filozofskom fakultetu u Puli

Uvodnu riječ dao je izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo, koji je ukratko predstavio sve prisutne fakultete te se dotaknuo ovogodišnjih upisa; aktivnosti Sveučilišta poput priprema za državnu maturu koje su se na Sveučilištu ove godine održale u tri ciklusa; skorašnje selidbe u novi kampus, prostore bivše Mornaričke bolnice, s kojom Sveučilište započinje sredinom srpnja ove godine; Smotre Sveučilišta koja će se po prvi puta u takvom formatu održati 24. listopada 2024. godine u prostorima novog kampusa i dr.

Istaknuo je kako su u tijeku online upisi za preddiplomske fakultete. te kako je Sveučilište zadovoljno trenutnim interesom budućih studenata, budući da je zabilježen veći broj prijava i prvih odabira naspram prošle godine. Kazao je da cilj Sveučilišta nije samo povećanje kvalitete postojećih studija, već i okretanje prema novim studijima ili nastavku studija koji već postoje. U proceduri je i preddiplomski studij iz arheologije. "Ovo je jedan veoma bitan studij, ne samo za naše Sveučilište, već i za Pulu, s obzirom na to što sve baštini još iz rimskog doma", istaknuo je. Uz iskorak digitalizacije i internacionalizacije studija, istaknuo je i online studij ekonomije na engleskom jeziku za koji vjeruje da će biti uspješni i dodatno povečati interes studiranja upravo u Puli.

Selidba u novi kampus

Sljedeći tjedan planiran je početak seljenja četiri određena fakulteta na novu lokaciju, u prostore bivše Mornaričke bolnice na Stoji. Tako će Filozofski, informatički, tehnički fakultet i fakultet odgojno-obrazovnih znanosti u u novu akademsku godinu ući u novi prostor, dok će Sestrinstvo, Muzička akademija, FET i Dizajn i audiovizualne komunikacije ostati u istim prostorima. U novom kampusu predviđena je djelomična knjižnica, marendarij, studentske službe, znanstveno-tehnološki institut VISIO, te naravno, novoopremljene akademske prostorije.

Prof. dr. sc. Iva Blažević, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, predstavila je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti je sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na kojem se više od 60 godina osposobljavaju učitelji i odgojitelji za rad u osnovnim školama i dječjim vrtićima na hrvatskom i talijanskom jeziku. Ovo je jedini fakultet koji nudi mogućnost studiranja na hrvatskom i na talijanskom jeziku, te je po tome svakako specifičan. Pri Fakultetu se izvode studijski programi na prijediplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini visokog obrazovanja te programi cjeloživotnog obrazovanja.

Sveučilišni prijediplomski studiji jesu Rani predškolski odgoj i obrazovanje s nastavom na hrvatskom jeziku i Rani predškolski odgoj i obrazovanje s nastavom na talijanskom jeziku.

Sveučilišni diplomski studiji jesu Rani predškolski odgoj i obrazovanje s nastavom na hrvatskom jeziku, Rani predškolski odgoj i obrazovanje s nastavom na talijanskom jeziku.

Sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studiji su Učiteljski studij s nastavom na hrvatskom jeziku i Učiteljski studij s nastavom na talijanskom jeziku.

Doktorski studij pri Fakultetu je Nove paradigme obrazovanja, a program cjeloživotnog obrazovanja uključuje program razlikovnog obrazovanja za upis na diplomski sveučilišni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje na hrvatskom jeziku, program razlikovnog obrazovanja za upis na diplomski sveučilišni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje na talijanskom jeziku te program stručnog usavršavanja za potrebe cjeloživotnog učenja kojim se stječe dokvalifikacija odgojitelja po završetku učiteljskog studija (radni naziv). 

Blažević je istaknula kako se nastava na kolegijima izvodi se kroz učionička predavanja, vježbe i seminare. Koriste se suvremene metode rada, individualni i znanstveni pristup. Tijekom cijelog studija omogućen je neposredni rad u dječjim vrtićima te osnovnim školama u obliku stručne prakse i metodičkih vježbi čime studenti razvijaju i njeguju kompetencije potrebne za rad u odgoju i obrazovanju. Studenti imaju mogućnost aktivnog istraživanja kulturnih znamenitosti, tradicije, jezika i obilježja zavičaja kroz terensku nastavu u zemlji i inozemstvu. Studenti se uključuju u rad lokalne zajednice i aktivnosti različitih udruga, primjerice, sajma knjiga za djecu Monte Librić, promociju znanosti na Festivalu znanosti i Festivalu matematike. Izlažu likovne radove u vrtićima i školama, u gradskoj knjižnici i drugim javnim prostorima. Sudjeluju u osmišljavanju i provođenju koncerata s vrtićkom i školskom djecom te u natjecanju zborova. Uključuju se i u organizaciju natjecanja u informatici, matematici i sportu. Studenti se mogu uključiti u znanstvene i stručne projekte nastavnika i objavljivati radove, a mogu se i dodatno usavršavati na stručnoj praksi i studentskoj razmjeni izvan Republike Hrvatske Erasmus + programom.

Diplomirani studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti se najčešće zapošljavaju u školama i vrtićima, a mogu raditi i u različitim organizacijama i ustanovama koje se bave djecom.

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ predstavila je izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".

Uvjeti upisa na preddiplomske sveučilišne studije ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodne upise pa je tako obavezna završena četverogodišnja srednja škola, a vrednovanje obuhvaća uspjeh četverogodišnje srednje škole (max. 300 bodova), rezultate položenih ispita državne mature (predmeti B razine: hrvatski jezik, matematika, strani jezik) (max. 600 bodova) te rezultate natjecanja i drugih dodatnih učeničkih postignuća (max. 100 bodova). Referentni datumi ljetnog upisnog roka vjerojatno su većini poznati. Prijave studijskih programa započele su 1. veljače 2024. godine i otvorene su kao i mogućnost promjene liste prioriteta studijskih programa do 17. srpnja 2024. u 13.59 sati. U međuvremenu će maturanti saznati rezultate ispita državne Upisi na studijske programe FET-a provodit će se nakon 17. srpnja 2024 prema rasporedu i detaljima koji će se objaviti na mrežnim stranicama FET-a (.fet.unipu.hr ), a predviđeno je da budu u online obliku.

Na FET – u se na prijediplomskoj i diplomskoj razini izvode studij Primijenjene ekonomije (klasično i online), te Poslovne ekonomije kroz smjerove Financije i računovodstvo, Marketing, Management i poduzetništvo, Turizam/Turizam i razvoj, Informatički menadžment te studij Kulture i turizma. Upisne kvote se nisu bitno mijenjanje od prošlogodišnjih, a dostupne su na mrežnim stranicama fakulteta (fet.unipu.hr ) i sveučilišta ([url=http://www.unipu.hr]http://www.unipu.hr[/url] ) te u natječaju za upis (Poslovna ekonomija 255, Primijenjena ekonomija 15+70, Kultura i turizam 85 mjesta).

Iza nas je prva godina predavanja na izvanrednom on line studiju Primijenjena ekonomija, kvote su popunjene u cijelosti, a za nadolazeću akademsku godinu iznose 70 sa tendencijom povećavanja. Nedavno su objavljeni i uvjeti upisa na diplomski studij te su započele prijave studijskih programa na diplomskoj razini. Internacionalizacija je i dalje jedan od ključnih generatora razvoja FET-a te je posljednjih godina omogućila našim studentima i nastavnicima nastavnu mobilnost ali i sudjelovanja u međunarodnim projektima.

Studiranje na FET-u ujedno znači da u ukupno pet godina studiranja, studenti mogu putem programa mobilnosti poput Ceepusa i Erasmusa preko dvije godine provesti studirajući na jednoj od partnerskih institucija širom svijeta, od zemalja unutar EU pa do Kanade, Izraela i Armenije, a onda i do sedam mjeseci odraditi Erasmus praksu u jednoj od tvrtki unutar EU-a.

Često studenti kombiniraju različite programe, institucije i države pa im mogućnost razmjene pruža vrhunsko međunarodno iskustvo koje ih kasnije čini konkurentnijim na tržištu rada. Aktivno se radi i na odnosima sa gospodarstvom i pripremom studenata za tržište rada. U središtu interesa su praktični nastavni procesi (stručna praksa, stručni projekti, terenska nastava). Studenti FET – a sudjeluju i na natjecanjima iz znanja ali i sportskim natjecanjima.

Osim mogućnosti prakse, studenti FET–a su tijekom studija uključeni u niz radionica i gostujućih predavanja eminentnih partnera iz gospodarstva. Brojne su mogućnosti za studente koji odaberu FET za svoj studij, poput osnivanja vlastitog poduzeća u Studentskom poduzetničkom inkubatoru (SPIN) ili uključivanja u udruge studenata. „Kažu dok je mora biti će i brodova, pa mogu reći kako sam uvjerena da dok je svijeta, gospodarstva i svakodnevnog života, biti će potreba za ekonomistima“ .

Muzička akademija u Puli

Izv. prof. art. Laura Čuperjani, dekanica Muzičke akademije u Puli ukratko je predstavila Muzička akademiju u Puli. Akademija nudi studijske programa prijediplomske i diplomske razine: Glazbenu pedagogiju, Klasičnu harmoniku, Klavir i Solo pjevanje te specijalistički studij Klasične harmonike.

Aktivnosti akademije odvijaju se u vrlom dinamičnom okruženju gdje se pored redovite nastave studentima svih odsjeka nude i dodatni sadržaji - koncerti, majstorski tečajevi, gostujuća predavanja, znanstveni i stručni skupovi, umjetnički i interdisciplinarni projekti kao i stručno-pedagoška praksa u školama a što za cilj ima maksimalni razvoj potencijala mladih glazbenika. Sve informacije o upisima a posebno o dodatnim provjerama znanja, vještina i sposobnosti budući studenti mogu pronaći na mrežnim stranicama Akademije.

Dizajn i audiovizualne komunikacije

Prijediplomski sveučilišni studij Dizajn i audiovizualne komunikacije predstavila je doc. art. Breza Žižović, voditeljica studija Dizajn i audiovizualne komunikacije. Riječ je o novijem studiju koji upisuje treću generaciju studenata.

Uzevši u obzir koliko je danas važna vidljivost, studij marljivo radi na tom području kako bi studenti dobili potrebno znanje i jednoga dana i sami bili dovoljno vidljivi na tržištu rada. Nedavno održani online otvoreni sat pružao nam je mogućnost čuti njihova pitanja i eventualne nedoumice, što je rezultiralo odličnim povratnim informacijama. Interes za studij svake je godine sve veći, čemu svjedoče i brojke odnosno prijave. U svrhu upisa potrebno je ispuniti prijavnicu/obrazac, a to je studentima polazna točka za predaju dodatnih provjera odnosno mape radova (foto, video, crteži i dr.) koja je obavezna za upis na studij. Na dodatnim provjerama se, uz mapu, pristupa kratkom intervjuu s potencijalnim studentima. Iako je studij započeo s radom prije dvije godine, već se aktivno radi na ugovorima sa sveučilištima, a u svrhu uspješnog programa mobilnosti za sve studente DAK-a. Sve potrebne informacije na temu upisa mogu se pronaći na službenim stranicama.

Filozofski fakultet u Puli

izv. prof. dr. sc. Marko Ljubešić, prodekan za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju na Filozofskom fakultetu u Puli rekao je najvažnije informacije o Filozofskom fakultetu u Puli. Na Filozofskom fakultetu moguće je studirati na jednopredmetnim i dvopredmetnim prijediplomskim studijskim programima. Od jednopredmetnih u ponudi su hrvatski jezik i književnost, talijanski jezik i književnost, povijest, japanski jezik i kultura, jezična i interkulturalna medijacija, dok na dvopredmetnim kombinacijama studenti mogu birati između hrvatskog jezika i književnosti, talijanskog jezika i književnosti, povijesti, japanskog jezika i kulture, engleskog jezika i književnosti, arheologije, kulture i turizma - talijanskog jezika i književnosti. Široka ponuda studijskih smjerova na Filozofskom fakultetu nudi kasnije mogućnost upisa istih ili srodnih diplomskih studija, a potom i zaposlenje u odgojno-obrazovnom sustavu, institutima, muzejima, knjižnicama, javnoj upravi te turističkom sektoru.

Od iduće akademske godine sjedište Filozofskog fakulteta bit će u kampusu renovirane bivše Mornaričke bolnice gdje će studentima biti na raspolaganju novouređene suvremeno opremljene dvorane, knjižnica, marendarij te pregršt prostora za družnje.

(REX)