Predavanjem u MC-u započelo obilježavanje Dana antifašističke borbe u Medulinu

Predavanjem u MC-u započelo obilježavanje Dana antifašističke borbe u Medulinu-127926

DANAS POLAGANJE CVIJEĆA I PALJENJE SVIJEĆA
U organizaciji Općine Medulin i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule – Podružnica Medulin održano je u 3MC-u u Medulinu zanimljivo predavanje  prof. Igora Jovanovića „Počeci i razvoj antifašizma u Istri“. Za razliku od uobičajenih predavanja, prof. Jovanović obradio je razdoblje samog početka antifašističke borbe od 20-tih  godina prošlog stoljeća do Španjolskog građanskog rata.  

Posebno se osvrnuo na ulogu mještana Općine Medulin u začecima antifašizma, te je osobito zanimljivo bilo prisjećanje na paljenje odvjetničkog ureda Ivana  Zuccona i Narodnog doma u Puli. To je bio jedan od četiri značajna događaja koji su utjecali na razvoj antifašizma, uz: Vodnjansku bitku, prvomajske  krvave demonstracije kod Zlatnih vrata te dolazak  Mussolinija u Pulu sa sukobom fašista i socijalista.

Dr. Ivan Zuccon obnašao je dužnost predsjednika pulske Čitaonice pred Prvi svjetski rat, te je u ožujku 1919. interniran na šest mjeseci u Rim, ali je po povratku u Pulu nastavio sa svojom pravnom praksom i zatražio puštanje na slobodu više interniranih istaknutih Istrana (don Luke Kirca, dr. Šime Kurelića i dr.). Nakon paljenja ureda, zbog vlastite sigurnosti, Ivan Zuccon je prisiljen napustiti Istru.

Za jesen je planirano održavanje predavanja i za više razrede osnovne škole Dr. Mate Demarina.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe nastaviti će se sutra, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u spomen na žrtve fašizma na sljedećim lokacijama:

• Medulin     08.30 h – Spomenik palim borcima,
• Pomer     09.00 h    – Spomenik palim borcima,
• Vinkuran    09.30 h    – Spomenik palim borcima,
• Banjole    10.00 h    – Spomenik palim borcima i
• Premantura    10.30 h    – Spomenik palim borcima
• Premantura    10.45 h    - groblje, Grobnica palih boraca