Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u petak, 05. lipnja 2020. godine, u prostoru Edukacijskog gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu, održano je predstavljanje edukacijskog eventa „Od piruna do polja: pensaj, poji ne hitaj!..."/>

Poznati chefovi u Pazinu snimili edukativni video na temu izbjegavanja rasipanja hrane

Poznati chefovi u Pazinu snimili edukativni video na temu izbjegavanja rasipanja hrane-107146

"OD PIRUNA DO POLJA: PENSAJ, POJI NE HITAJ!"
Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u petak, 05. lipnja 2020. godine, u prostoru Edukacijskog gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu, održano je predstavljanje edukacijskog eventa „Od piruna do polja: pensaj, poji ne hitaj!“ na temu sprječavanja nastanka otpada od hrane, planiran za rujan ove godine.

Projekt, inače suradnja Grada Pazina, trgovačkog društva Usluga d.o.o. i AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. ima za cilj educirati javnost i građanstvo o važnosti maksimalnog iskorištavanja namirnica kako bi se izbjeglo rasipanje hrane i potakla održiva priprema obroka.

Naime, istraživanja pokazuju kako je u Istarskoj županiji glavni krivac za nastanak otpada od hrane prevelika količina pripremljenog obroka te prekomjerna kupovina namirnica (Ilakovac, 2018).

S obzirom na to da se zbog pandemije virusa COVID-19 zajednički event morao odgoditi za rujan, Pazinci su se ipak odlučili obilježiti Svjetski dan zaštite okoliša snimanjem edukativnog videa s važnim savjetima kojima se želi potaknuti javnost na odgovoran odnos prema hrani i okolišu.

Na snimanju promotivnog videa kuhari Deni Srdoč - najmlađi Michelinov chef i mladi talent 2018.g. prema izboru prestižnog vodiča Gault Millau, chef restorana „Draga di Lovrana“ te Fabrizio Vežnaver - chef i vlasnik restorana „Pergola“ pripremat će jedan riblji i jedan mesni meni s naglaskom na važnost planiranja kupovine, pripreme i čuvanja namirnica, njihove konzervacije i zbrinjavanja otpada.

Na snimanju su nas dočekali gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, direktor AZRRI-a Igor Merlić te glasnogovornica trgovačkog društva Usluga d.o.o. i jedna od voditeljica projekta Mateja Sinčić.

Gradonačelnik Krulčić izrazio je veliko zadovoljstvo ovom suradnjom i dodao kako Grad Pazin ulaže velike napore kako bi Pazinština imala najsuvremeniji sustav gospodarenja otpadom u Istri.

Naime, na području Grada otpad se više ne odlaže, pri kraju je sanacija svih bivših odlagališta, izgrađeno je reciklažno dvorište, a korisnici putem smart sustava, ovisno o količini otpada koju stvaraju, odlučuju o visini svojih mjesečnih računa.

Direktor AZRRI-a, jedinstvene agencije za valorizaciju i promociju istarskih autohtonih pasmina i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kroz razvojne programe, Igor Merlić potvrdio je važnost racionalnog korištenja hrane kao resursa i naglasio kako Edukacijsko gastronomski centar Istre djeluje kao platforma za valorizaciju istarske gastronomije putem edukacije ljudskih kapaciteta turističko-ugostiteljskog sektora. Također, Igor Merlić je naglasio kako je ovo samo početak nadolazećeg programa koji će se baviti tematikom održivog korištenja namirnica te sprječavanja nastanka viška otpada od hrane na području Istarske županije.

Glasnogovornica Usluge Mateja Sinčić, naglasila je kako nas svake godine iznova šokiraju brojke koje ukazuju na količinu hrane koja se baca. U Hrvatskoj to u prosjeku iznosi oko 75 kilograma hrane po stanovniku. Ovim zajedničkim edukacijskim projektom želimo skrenuti pažnju javnosti na važnost odgovornog, učinkovitog i održivog  korištenja resursa u cilju što kvalitetnije zaštite okoliša, zaključila je Sinčić.

(Rex)