Potvrđena namjera formiranja civilnog nadzora nad radom Kaštijuna

Potvrđena namjera formiranja civilnog nadzora nad radom Kaštijuna-106983

PO RIJEČIMA ZELENE ISTRE, NAMJERU SU POTVRDILI PREDSTAVNICI ISTARSKE ŽUPANIJE
Na tribini "Kaštijun - postoji li rješenje?" održanoj 25. veljače 2020. u Klubu Uljanik u Puli u organizaciji Zelene Istre, članovi Skupštine društva Kaštijun, Fabrizio Radin, vršitelj dužnosti župana Istarske županije, i Boris Miletić, gradonačelnik Pule, prihvatili su ideju civilnog nadzora nad radom Kaštijuna odnosno Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Nakon dužeg perioda obustave pregovora zbog situacije izazvane zarazom, predstavnici Inicijativnog odbora zatražili su sastanak s članovima Skupštine društva. Sastanak je održan u petak 29. svibnja 2020. u prostorima Istarske županije, a na njemu su sudjelovali predstavnici Inicijativnog odbora Bojan Blagonić i Ivo Lorencin (građanska inicijativa Čist zrak - duga ljubav) i Dušica Radojčić (Zelena Istra) i predstavnici Istarske županije v.d. župana Fabrizio Radin i savjetnik Valerio Drandić.

Predstavnici Istarske županije opisali su aktivnosti i popravke koji se planiraju izvršiti da bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa i čestica, a predstavnici Inicijative izrazili zabrinutost zbog primicanja ljetnim mjesecima i nedostatka informacija te iz tog razloga zatražili hitno formiranje Odbora za zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu. Kako bi se ubrzao proces, u mjesecima kada su na snazi bile mjere protiv širenja zaraze pripremili su prijedlog Pravilnika o radu Odbora zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu, koji su danas dostavili članovima Skupštine Kaštijuna. 

Pravilnikom je predložen način imenovanja i biranja članova/ica Odbora, sastav i nadležnosti. Cilj rada Odbora je osigurati transparentnost, zaštitu okoliša i zdravlja, učinkovitost, poštivanje hijerarhije gospodarenja otpadom u radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom te zagovaranje politika održivosti u radu ŽCGO Kaštijun. Uloga odbora trebali bi biti nadzorna i savjetodavna, a temeljni preduvjet pravo pristupa svim informacijama kojima raspolaže društvo Kaštijun.

Fabrizio Radin i Valerio Drandić obavezali su se Inicijativnom odboru dostaviti odgovor do kraja tekućeg tjedna.

(REX)