Poreč miriše na tunu; započeo Big Game!

Poreč miriše na tunu; započeo Big Game!-71210

ČAK 46 TIMOVA IZ ČITAVE EUROPE NA NATJECANJU U LOVU NA VELIKU RIBU U POREČU
Već u drugoj godini održavanja turnir u Poreču je postao najveće Big Game natjecanje u Hrvatskoj; naime svečanošću na gradskoj rivi u Poreču 7. rujna; službeno je otvoren Offshore World Challenge – Poreč 2016., drugo međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu u Poreču. Međunarodni kvalifikacijski turnir u lovu na veliku ribu u akvatoriju zapadne Istre traje do subote, 10. rujna. Ove godine u natjecanju sudjeluje 46 timova, što je velik porast u odnosu na prošlogodišnjih 28 kada se ovo natjecanje održalo po prvi puta, ali istovremeno i Poreč stavlja na prvo mjesto po veličini i posjećenosti Big Game natjecanja.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja okupljenima su se obratili gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, glavni organizator i predsjednik kluba domaćina ŠRK-a Big Game 4tuna Franko Čerin, voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda Valamar Rivijere, glavnog sponzora natjecanja, Vlatka Ilečić Arklinić te Đuro Marinović, predsjednik saveza za sportski ribolov na moru, koji je službeno otvorio natjecanje.

Franko Čerin, idejni začetnik i glavni organizator natjecanja rekao je kako je prošlogodišnji odaziv natjecatelja i zainteresiranih promatrača pokazao potencijal ovoga turnira u razvoju Big game ribolova u Istri. Dodatno, ukazao je i na broj prijavljenih ekipa, kojih je u odnosu na prošlu godinu znatno više, što je najbolji dokaz da Big Game u Poreču ima svjetlu budućnost. Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić posebno je ponosan na činjenicu da su ovime uspjeli dokazati da istarski akvatorij sadrži velike primjerke tune, zbog čega se Poreč može pohvaliti kao domaćin jednog doista posebnog događaja koji u grad dovodi zaljubljenike u avanturizam, ali i lokalne stanovnike upoznaje sa svim bogatstvima kojima raspolažu. Vlatka Ilečić Arklinić zahvalila se na prilici da Valamar još jednom podrži ovo natjecanje te najavila još bolji gastronomski program obilježen Tuna Gourmet Diningom te Tunalicious Street Food festivalom, koji je ove godine još veći i bolji.

Na otvorenju su predstavljeni i dodijeljeni brojevi prisutnim natjecateljskim timovima pa se tako ove godine 46 timova iz Hrvatske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, i Rusije natječe za mjesto na svjetskom prvenstvu – World Offshore Championship 2017. Pobjednička ekipa iz Poreča stječe pravo nastupa na navedenom Svjetskom prvenstvu koje se održava sljedećeg proljeća u Queposu na Kostarici. Svakog dana natjecanja timovi imaju pravo loviti do 17 sati, tj. 16 sati zadnjeg dana natjecanja, kada se, po pravilima natjecanja, udice moraju izvaditi iz mora. Nakon toga slijedi povratak na rivu gdje okupljeni mogu pratiti vaganje ulova od 21.30 sati, popraćeno zabavnim programom. Završnog dana natjecanja, u subotu 10. rujna, posjetitelji će uz ceremoniju dodjele nagrada na porečkoj Rivi uživati i u besplatnom koncertu Tonya Cetinskog, koji istovremeno obilježava i kraj festivala Poreč Open Air..

Natjecanje i ove godine prati vrsna gastronomska ponuda pa će tako zainteresirani uživati u Tunalicious Street Food Festivalu, koji zbog prošlogodišnjeg velikog interesa sada traje dva dana, a okupljenima će pružiti priliku da besplatno kušaju ponudu tematskih jela od tune i drugih ribljih jela u pripremi ugostitelja iz Valamara te restorana Hrast, Pelagiusa Poreč i Pelagiusa Novigrad. Za natjecatelje se brine restoran Spinnaker u Valamar Riviera Hotelu, gdje će oni u sklopu Tuna Gourmet Dining moći uživati u vrhunskim autorskim jelima vodećih kuhara regionalne gastro scene i vrhunskim istarskim vinima. U četvrtak 8.rujna Tuna Gourmet Dining otvara chef David Parencan, Executive chef Valamar Isabella Island Resorta. Svoja će jela predstaviti uz vinariju Coronica i prezentaciju Valamarovog sommeliera Sandija Parisa.

(REX)