POREČ: bogat zadnji vikend u srpnju

POREČ: bogat zadnji vikend u srpnju-129120

OD TEŠKE INDUSTRIJE DO KLASIČNE GLAZBE, KLAPE, IZLOŽBA KRISTALA, LJETO POD KULOM
Izložba Kristal total Art poznatog hrvatskog umjetnika Ivice Propadala otvorena u Zavičajnom muzeju Poreštine, izazvala je veliko zanimanje kako domaće, tako i strane publike u Poreču, a riječ je o samo jednom od brojnih događanja koje su obilježile zadnji srpanjski tjedan u Poreču. 

Propadalo, slikar, scenograf, dizajner i glazbenik na ovoj izložbi prikazuje kristalne statuete (Porin, Dora, Večernjakova ruža) koje su već bile izložene u Galeriji Likovne akademije u Sarajevu i Muzeju Mimara Zagrebu, a riječ je o djelima koja krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda. S obzirom da je UN 2022. godinu proglasio Godinom stakla, udruga “Staklo & umjetnost” koja je koordinator događaja u Hrvatskoj u obilježavanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti stakla i osnivač Učilišta za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni vitraj” u Poreču, izložbom Propadala u porečkom muzeju dala je doprinos u spajanju priče o staklu kroz vrijeme, koja se može pogledati do 30. kolovoza. Publika je nakon svečanog otvorenja izložbe, u lapidariju muzeja imala prilike i zabaviti se uz koncert poznate pop rock grupe Teška industrija u čijem je muzičkom sastavu i sam Propadalo. Lapidarij muzeja i dva dana ranije bio je usijan zbog tjednog događanja koncerta sezone Jazz in lap koji je ovom prilikom kao protagonista ugostio veselog Miru Ungara i Oridano Gypsy Jazz Banda. 

Još je jedna izložba otvorena u Zavičajnom muzeju Poreštine, Urban Photo Awards, a riječ je o dva nagrađena portfolija u sklopu istoimenog međunarodnog fotografskog natječaja, čiji je organizator udruga dotART iz Trsta. Natječaj je strukturiran u više različitih sekcija, a ove godine porečki muzej ponovno ugošćuje izložbu iz sekcije "Portfolio", suradnja koja traje već šest godina. Svoje fotografije izlažu francuski fotograf Anthony Sala ("The Last Confession") i talijanski fotograf Piero Colle ("Centenarians"). Izložba se može pogledati do 30. rujna.

Poreč je bio i mjesto za ljubitelje klapske pjesme, čak dva velika koncerta održana su na rivi, prvo uz dubrovačku klapu klape Kaše 28. te nagrađivanu žensku klapu Luka 29. srpnja. Nisu ostali zakinuti ni ljubitelju klasične glazbe, u petak se nastavila sezona koncerata u Eufrazijani koncertom Zagrebačkog komornog orkestra i južnokorejske soprnistice Eunsil Kang koja se istaknula na koncertima i opernim pozornicama diljem Europe i svijeta. 

Prošlog je tjedna startala i jedna nova manifestacija - Summer at the tower, odnosno Ljeto pod kulom, kod Sjeverne kule u Peškeri, a riječ je o street food druženju uz ukusni izbor istarskih specijaliteta, istarskih rakija i gina. Budući da je ovaj put tema bila Istrijada održane su i  partije pljočkanja. Summer at the tower, najavljuju organizatori iz agencije Sol Skin, također će postati i jedno od tjednih događanja tijekom ljeta, te je sljedeći u retro duhu zakazan već za nadolazeći vikend.

(Hana R.)