Policija zbog sumnje u nezakonite legalizacije građevinskih objekata privela više osoba

Policija zbog sumnje u nezakonite legalizacije građevinskih objekata privela više osoba-128128

SLUŽBENO PRIOPĆENJE IZ POLICIJSKE UPRAVE ISTARSKE
Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 26 osoba, državljana Hrvatske, Slovenije i Srbije, koje se sumnjiči da su ostvarile protupravnu imovinsku korist od najmanje 4.5 milijuna kuna.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 40-godišnja hrvatska državljanka i 59-godišnji hrvatski državljanin, kao službene osobe jedinice lokalne samouprave na području Istarske županije, koje su bile nadležne za provođenje postupka legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, u razdoblju od 2014. do 2019. godine, unatoč neispunjavanju zakonskih uvjeta, izdavali rješenja kojima su objekti nezakonito legalizirani.

Kaznena djela počinjenja su na poticaj vlasnika nekretnina, a uz pomoć stručnih osoba koje su bile uključene u pripremu dokumentacije potrebne u postupku legalizacije. Kao stručne osobe u počinjenju djela sudjelovali su 74-godišnjak, 55-godišnjak, 44-godišnjak, 35-godišnjak, 40-godišnjakinja i 37-godišnjakinja, sve hrvatski državljani.

U svojstvu investitora, odnosno vlasnika nezakonito izgrađenih objekata, za kaznena djela osumnjičeno je osam hrvatskih (65-godišnjak, 55-godišnjak, 54-godišnjak, 53-godišnjak, 52-godišnjak, 56-godišnjakinja i 54-godišnjakinja), deset slovenskih državljana  (57-godišnjak, 53-godišnjak, 44-godišnjak, 40-godišnjak, 35-godišnjak, 73-godišnjakinja, 47-godišnjakinja, dvije 42-godišnjakinje i 41-godišnjakinja) i 56-godišnji državljanin Srbije. 

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjelovalo je više od 60 policijskih službenika Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske te su na području Pule,  Vodnjana i Delnica izvršene  pretrage osoba, njihovih domova, vozila i poslovnih prostora trgovačkih društava u Puli i Peroju.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe  su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske.

(DV)