Podvodna arheologija u Rovinju

Podvodna arheologija u Rovinju-88816

U SKLOPU PROJEKTA 'ROVINJSKI BRODOLOMI'
U sklopu projekta „Rovinjski brodolomi“ i ove godine djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru nastavljaju arheološka istraživanja u podmorju rovinjštine. Radi se o projektu koji se odvija već petu godinu za redom. Nakon četiri sezone istraživanja brodoloma na Velikom Piruzu, ove godine započelo je istraživanje antičkog brodoloma na području otoka Velika Sestrica. Istraživanja se odvijaju uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Rovinja i Ministarstva kulture.

Tokom dva tjedna su zadarski arheolozi zajedno sa njemačkim arheolozima iz Bavarskog društva za podvodnu arheologiju (BGfU) uz podršku ronilačkog kluba Old Diver iz kampa Mon Perin proveli podvodna snimanja, dokumentiranja i iskopavanja devastiranog brodoloma koja su dala zanimljive rezultate. Radi se o brodolomu koji je prenosio teret nekoliko vrsta amfora poznatih pod nazivima Forlimpopoli i Dressel 2-4. Danas su njihovi ostatci vidljivi u manjih i većim škrapama u podmorju Velike Sestrice. Te amfore se datiraju u period 1. - 2. stoljeće nakon Krista, a proizvodile su se na prostoru sjeverne Italije i služile su za prijevoz vina. Osim amfora, nađena je i manja količina keramičkih posuda porijeklom iz Egejskog proizvodnog kruga, te više ulomaka staklenih posuda.

Na prostoru gdje se nalaze ostaci brodoloma, vidljivi su i veliki kameni blokovi pravilnih oblika. Iako su za sada istraživanja tek u začetcima, pretpostavka je da su ti blokovi također bili dio tereta koje je brod prenosio. Budući da na samom otočiću nalazimo slične blokove, postoji mogućnost da su se u rimskom periodu tamo vadili i iskorištavali. Daljnje analize vrste kamena i njihova međusobna usporedba pokazati će da li su ove pretpostavke točne.

Paralelno uz arheološka istraživanja  djelatnici MCPA održali su nekoliko tečajeva vezanih uz podvodnu arheologiju. Tokom pet dana održani su Uvodni tečaj, te Prvi dio tečajeva podvodne i priobalne arheologije po programu Nautical Archaeological Society, te tečaj podvodne fotogrametrije. Tečajeve su završili sudionici iz Hrvatske, Belgije, Nizozemske, Mađarske i Malte. Nastavak istraživanja planiran je za sljedeću godinu, a do tada će se nalazi koji su ove godine istraženi konzervirati i restaurirati u konzervatorskim radionicama MCPA u Zadru, a nakon završetka istraživanja i prezentirati široj javnosti.
(Rex)