Plenković: Ograničit ćemo cijenu benzina i dizela

Plenković: Ograničit ćemo cijenu benzina i dizela-121613

DIZEL ĆE SE OGRANIČITI NA 11 KUNA, EUROSUPER NA 11,10 KUNA
Na početku današnje sjednice Vlade RH, predsjednik Plenković otkrio je kako će Vlada danas donijeti uredbu kojom će na mjesec dana ograničiti cijene benzina i dizela. Odluku o tome su i donijelii to na način da su ograničili cijene benzina na 11.10 lipa po litri, a dizela na 11 kuna po litri.

Plenković je rekao da vjeruje da će to distributeri izdržati te da je to odluka na korist "našeg gospodarstva i naših građana".

Vladina uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Cijene nafte i naftnih derivata u Republici Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

"Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata", rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

(rex)