Ozaljska turistička lirika

Ozaljska turistička lirika-104404

PIŠE BUDIMIR ŽIŽOVIĆ
Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, pod predsjedanjem Karin Mimica, održao je Skupštinu u ozaljskome kraju. Kud će suza neg na oko! Jer domaćinstvo je ponudio Ozalj, u povodu osnivanja Turističke zajednice Područja Kupa u kojoj sudjeluju Grad Ozalj te općine Ribnik, Žakanje, Kamanje, Lasinja i Draganić. Odradili su novinari uredno analizu dosadašnjih i prijedloge budućih programa, ali dvodnevni program, uz domaćinstvo Grada Ozlja i u organizaciji agencije Croatia open land, bio je upoznavanje sa čarobnim sadržajima ovoga kraja s velikim turističkim potencijalom.

Zašto sam to naslovio kao turistička lirika? Pa sve je magnetski vezano za pozitivne osjećaje! Samo u takvom ambijentu mogla je Slava Raškaj slikati svoje beskrajno emotivne akvarele, pogled sa Dvorca Ozalj na Kupu, mogao bi biti odlična terapija za liječenje naših nagomilanih stresova, a to bi jednako mogla biti i turistička plovidba ili kajakaštvo Kupom. U posjeti arheo parku i špilji Vrlovka ima neobičnih nalaza od eneolitika do srednjeg vijeka, ali u samoj špilji nismo htjeli buditi veliku naseobinu šišmiša.

Brežuljci, prostrane ravnice, vinogradi – s pravom su okarakterizirani kao zeleno srce Hrvatske. Samo šetnja gorinjim tokom Kupe, uz ptičji svijet, gnjurce, labudove, štekavce, uz povratak plahih i radišnih dabrova, uz rekreativni ribolov i priče o velikim somovima i štukama, sve to ostavlja blagotvorne dojmove. Kažu domaćini, gosti iz svijeta koji odmor provode na Jadranu, sve češće ostavljaju dan-dva za boravak u ovim krajevima, prije povratka kući.

Ovo je kraj s bogatom poviješću. Zbog svega toga, sasvim je prirodno što se turistička ponuda ubrzano razvija i što se suradnja na tom planu razvija i sa bliskim slovenskim partnerima.

Adrenalisnki parkovi, OPG-i, obiteljski hoteli, privatni smještaji, restorani – gotovo da se natječu u raznovrsnosti ponude i kvaliteti usluge. Misdlim da nema kreveta i sobe koji ne zavrijeđuju najmanje četiri zvjezdice.

Vinari ističu sve više osvojenih priznanja, na lokalnim, ali i na respektabilnim domaćim i inozemnim smotrama. Zaista dobrim vinima ponudili su nas vinarije Frlan, Guštin, Vrbanek i Čulig.

A hrana, to je posebna priča. Puno tradicionalnog u prilagodbi suvremenim zahtjevima. Iako desert dolazi na kraju, moram ga prvoga istaknuti. Tko ga ne kuša (ako ima sreće!), kao da nije ni bio ovdje. Carska torta grofice Katarine Zrinski. 

Recepturu je majstorski rekonstruirala Lidija Žganjer, izdanak slavnog restorana Žganjer. Recept drži tajnim, tek što je u kušanju razvidno, to je da u torti ima borovnica i – papra! Inače, shefica je osmislila i originalnu gastro priredbu u svom kraju, združeno napravljenu najdužu štrudlu na svijetu, koja je tada, sa skoro 1.500 metara dospjela u knjigu Guinnessovih rekorda. Primat joj je prošle godine uzeo Sisak, ali natjecanje se nastavlja.

Proljeće je rođeno za ljubitelje janjetine, ali i u tome jelu ozaljski ugostitelji moraju biti originalni. I Frlan i Žganjer dovoze povremeno žive janjce s Paga i Krka. Sve za kvalitetu i sve ostalo sami obavljaju. Ali zato imaju domaću živinu, posebno patke i jela od njih, za koja je gostu naveći problem reći – dosta! A ponuda po osobi zna biti zaista obilna, kao što je ručak u Frlanu i večera i marenda u OPG Čulig. O domaćim kobasicama, panceti, kiselome mlijeku, pogačama, fritajama sa čvarcima i palentom, o tome i drugim detaljima, moglo bi se puno pohvala napisati, ali umijeće domaćina u pripremi, gostoprimstvo i srdačnost, to sve pripisujem onoj turističkoj lirici iz naslova.

To nije turistička industrija, to je ozaljski turizam.

Istina, i iz ovoga kraja ljudi su otišli i odlaze u svijet. Ali mrvicu šanse za zaustavljanje iseljavanja upravo daje ovakav turizam. Ne samo u ponudama koje sam naveo, već i u proizvodnji domaćih namirnica i svega ostalog što će daljnji razvoj turizma zajtijevati.

U to je uvjerena i na tome radi, gradonačelnica Ozlja, Gordana Lipšinić, koja nas je svojim optimizmom pratila od prvog susreta do ispraćaja.

Turistički novinari iz Slovenije i Srbije, bili su također gosti na ovome radnom izletu.

(REX/foto i tekst Budimir Žižović)