Otvorenje izložbe fotografija „Slide operator“ Dejana Štifanića

Otvorenje izložbe fotografija „Slide operator“ Dejana Štifanića-121582

IZLOŽBA SE MOŽE VIDJETI DO 15.11.2021.
U četvrtak 12. listopada u 21 sat, u Galeriji Makina, održava se svečano otvorenje fotografske izložbe „Slide operator“ umjetnika Dejana Štifanića.

SLIDE OPERATOR 
 
U fotografskom žargonu slide označava dijapozitiv film, dias ili jednostavno pozitiv film. U svijetu analogne fotografije ta vrsta filma, najčešće u koloru, smatrana je najkvalitetnijim materijalom za svjetlosni zapis. I danas, prema nekim svojstvima nadmašuje digitalni zapis gustoćom, intenzitetom boja, toplinom. ili onim „nečim“ što film ima. Kako bi rekao moj prijatelj Davor Sanvincenti: 'Volim film jer se film može polizati. Pikseli, ne mogu'.

Pozitiv filmovi posebno su bili popularni sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća i vrlo rašireni kod profesionalaca ali i amatera koji su se s putovanja, obiteljskih druženja i slično vraćali s dijapozitivima i prikazivali ih u kućnom ambijentu. Najčuveniji projektor i danas je Kodakov model Carousel koji je korišten i u ovom projektu.

Na ovoj izložbi poslužio sam se svojim, autorskim ali i dijapozitivima neznanih ljudi kupljenih na buvljaku i putem oglasnika. Ideja Slide operatora bila je reinterpretirati postojeće slike na način da sam filmove (mal)treitirao različitim kemikalijama, bojama i drugim sredstvima, umetao u projektor, projicirao na papir i na koncu fotografirao, u trenutku koji sam ocijenio ključnim tijekom procesa.

O metafizičkom aspektu ovih fotografija, nije umjesno da govori autor, no nesumnjivo u spomenutom procesu uključene su bile sile, energije poznatog i nepoznatog porijekla, talog osobne povijest, iskustvo zanata, i na koncu, stav o likovnosti, fotografiji, društvu i vremenu u kojem živimo. Ovo je izložba o meni ali u istoj mjeri, vjerujem i vama.
 
Dejan Štifanić 

*obavezno je nošenje zaštitne maske te održavanje potrebnog razmaka. Ulazak u galeriju je dozvoljen za maksimalno pet osoba istovremeno. Molimo vas da se svakako pridržavate uputa.

(REX)