Otvorene prijave za Vodnjan film festival u Fažani film festival 2023.

Otvorene prijave za Vodnjan film festival u Fažani film festival 2023.-135253

POKRENUTA I VFFuFFF ONLINE VIDEOTEKA FESTIVALSKIH FILMOVA
Nakon otriježnjenja od tepiha boje šampanjca s ovogodišne dodjele Oscara, vrijeme je za još jedan spektakularan i amazing moment iz filmskog svijeta: (među)narodni filmski festival – Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festival (VFFuFFF) - otvara prijave za jubilarno četvrto izdanje festivala koji će se održati 1. i 2. rujna ove godine u Fažani.

Kao i dosad, pravila festivala su vrlo jasna i jednostavna: prijaviti se i natjecati mogu filmovi nezavisne produkcije bez post-produkcijskih zahvata, odnosno kratki filmovi u trajanu od 1 do 10 minuta koji nisu prošli proces montaže, oblikovanja i podlaganja zvuka i glazbe, uređivanja slike, video efekata, kompjuterske animacije i drugih načina obrade filma. Filmovi mogu biti snimljeni kamerom ili mobitelom, primjenom Play-Pause ili In-camera tehnike snimanja. Festival nema zadanih tematskih i žanrovskih smjernica - sve su opcije otvorene.

Pravila festivala i prihvatljivi načini snimanja detaljno su objašnjeni u prijavnici na službenoj stranici festivala: www.vffufff.com. Rok za prijave je 1. lipanj.

Pored otvorenih prijava, Odbor Festivala (OF) donio je odluku pokretanja jedinstvene online videoteke, koja će iz tjedna u tjedan publici predstavljati filmove koji su prikazivani na dosadašnjim izdanjima festivala. Na svečanom otvorenju videoteke, predstavljena su prva tri filma: Klaus Leberkesen, Tri mudraca i A Short Conversation About Time Travel. Videoteka je dostupna na službenoj stranici festivala – vffufff.com. 

Vodnjan film festiva u Fažani film festival organizira udruga La Udruga iz Vodnjana, uz podršku udruge Prostor za urbanu kulturu iz Fažane.

Ukratko o festivalu:
Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festival je (među)narodni filmski festival posvećen nekonvencionalnim načinima i praksama filmskoga stvaralaštva. Naglasak je stavljen na nezavisnoj filmskoj produkciji, koja nadilazi ustaljene okvire kinematografije i ne uklapa se u standardizirane filmsko-festivalske obrasce. Festival je 2020. godine osnovao kolektiv Novi vodnjanski filmski val (NVFV), uz podršku udruge Prostor za urbanu kulturu iz Fažane. Prva edicija VFFuFFF-a održana je u ljeto 2020. godine u dvorištu Kasarne u Fažani. Od tada, VFFuFFF se svake godine, na istom mjestu, tradicionalno održava početkom rujna. Manifestacija je natjecateljskog tipa, a o najboljim filmskim ostvarenjima i glumačkim performansima odlučuju publika i sedmeročlani stručni žiri.

Kruna festivala je dodjela Zlatnih strijela u različitim kategorijama koje, ovisno o prijavljenim filmovima, variraju iz godine u godinu.

(H.R.)