Ostatak tjedna obogaćen kulturnim događanjima

Ostatak tjedna obogaćen kulturnim događanjima-143063

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OSTATAK TJEDNA
Danas, 21. veljače, u kazalištu Poreč će se održati predstava 'Ništa im neće bit' ' s Ecijom Ojdanić i Franom Maškovićem, u Labinu predstavljanje knjige Josipe Pavičić ''Ja, pa ja i opet ja!'', u Puli će se otvoriti izložba ilustracija "It's Not Only Rock 'N' Roll" Borisa Pleše, a u Sv. Lovreču započinje edukativni ciklus predavanja i predstavljanja fotografskih i srodnih tema u 2024. godini - gost je edukator Patrik Marcan, mladi profesionalni fotograf iz okolice Poreča.

Još je nekoliko događanja koja se večeras održavaju - u Premanturi predavanje ''Globalizacijske brige'' Petar Kragić, a u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija nagrađivane crnohumorne političke alegorije Krvnik čiju režiju potpisuje Luis García Berlanga.

U petak u Bujama očekuje vas predstavljanje knjige Ornelle Urpis, a petak i subotu u Pazinu se održavaju 18. Dani meda.

Predstava Ništa im neće bit' u kazalištu Poreč s Ecijom Ojdanić i Franom Maškovićem,
SRIJEDA, 21. VELJAČE U 20 SATI, KAZALIŠTE POREČ

U srijedu, 21. veljače od 20 sati u kazalištu Poreč imamo priliku pogledati toplu i zabavnu komediju Ništa im neće bit' kazališta Moruzgva, u izvedbi dvaju poznatih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca, Ecije Ojdanić i Frane Maškovića.

Kao najava nadolazećeg 17. izdanja Zlatnog zuba, omiljenog porečkog kazališnog festivala komedije i smijeha, ova će predstava zasigurno dobro nasmijati i razgaliti srca široke publike.

Komedija Ništa im neće bit' donosi priču o praznom gnijezdu, kući iz koje su otišla djeca koja to više nisu, a roditelji se odjednom nalaze sami, jedno pred drugim, prije nego jedno do drugog. Nada, supruga i majka, i dalje snažno osjeća djecu, prvenstveno intenzivnom brigom. Ponekad ta briga prelazi u paniku, ponekad u patetiku, a najčešće u smiješne pokušaje kontrole. Dragan, suprug i otac, potpuno drugačije doživljava praznu kuću, vidjevši u tome mogućnost konačno se posvetiti sebi, supruzi te svim stvarima i hobijima koje je odlagao. 

Uviđajući jedno kod drugog drugačiji doživljaj, međusobno se optužuju i suštinski ne razumiju. Novonastali nesklad pokušat će u niski smiješnih i tužnih situacija prevladati i dovesti sebe u neki novi supružnički balans, otpuštajući polako djecu da žive svoje ispunjene i samostalne živote.

Ulaznice za predstavu Ništa im neće bit' i cjelokupni program Zlatnog zuba dostupne su internetskom rezervacijskom sustavu rezervacije-poup.hr i na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Poreč radnim danom od 7 do 11 sati i uz prethodni poziv na 052/887-218 te jedan sat prije početka predstave.

Predstavljanje knjige Josipe Pavičić: „Ja, pa ja i opet ja!“,
ČETVRTAK, 22. VELJAČE U 18 SATI, LABIN

Gradska knjižnica Labin poziva vas na predstavljanje knjige Josipe Pavičić „Ja, pa ja i opet ja!“ koje će se održati u četvrtak, 22. veljače u Knjižnici s početkom u 18 sati.

Josipa Pavičić u ovoj knjizi pomno proučava narcisoidnu osobnost, taj neizlječiv i često za okolinu razoran poremećaj s kojim se danas sve češće susrećemo u svim životnim područjima: od obiteljskog i prijateljskog okruženja preko poslovnog i javnog pa sve do romantičnih odnosa.

Knjigu je ilustrirala istinitim pričama s kojima se mnogi od nas mogu poistovjetiti i možda u njima prepoznati slična osobna iskustva, a uz pomoć tehnika i alata koje nam autorica nudi možemo naučiti kako prepoznati „narcisa“, ali i što bezbolnije i brže iscijeliti se ako nam se ipak dogodi ljubav ili bliski susret s njim.

Napisana jednostavno i pitko, ali istodobno stručno, ova će nas knjiga ohrabriti i pomoći nam da povratimo poljuljano samopouzdanje i nastavimo živjeti onako kako zavrjeđujemo: sretno, zadovoljno, punim plućima, s vjerom u život i ljude.

Josipa Pavičić (1978.) spisateljica je i voditeljica predavanja i radionica samopomoći i osobnog rasta i razvoja. Poučava autogeni trening i potiče druge ljude da krenu u potragu za pozitivnim promjenama. Dva desetljeća karijere provela je u tiskanim i TV medijima. Autorica je bestselera Šest milimetara: ispovijest o boli i pobjedi (2017.). Ambasadorica je udruge Europa Donna Hrvatska, a s knjigom Šest milimetara obišla je više od 170 gradova i mjesta diljem Hrvatske i BiH radi podizanja svijesti o karcinomu dojke, koji je i sama pobijedila.

Izložba ilustracija "It's Not Only Rock 'N' Roll" Borisa Pleše,
ČETVRTAK, 22. VELJAČE U 20 SATI, PULA

Pozivamo vas na otvorenje izložbe ilustracija "It's Not Only Rock 'N' Roll" Borisa Pleše, 22. veljače 2024. godine s početkom u 20.00 sati u HUiU galeriji.

Boris Pleša je grafički dizajner iz Zagreba. Profesionalni je član Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Posljednjih nekoliko godina radi na serijalu digitalnih vektorskih ilustracija pod nazivom “It’s Not Only Rock ‘N’ Roll”.

Riječ je o velikom broju radova kojima su najčešće teme glazba, književnost, film i analogno-digitalne teme suvremenog života. Ove vizualne dosjetke nastaju kao protuteža svakodnevnim dizajnerskim zadacima i radu s klijentima te čine svojevrsnu mentalnu higijenu kojoj je cilj kroz minimum grafičkih elemenata i boja unutar jednostavnog predloška pokušati ispričati priču, portretirati osobu, popratiti citat, pjesmu ili stih.

Ovaj serijal nedavno je objavljen i u obliku bogate monografije istog naziva, u izdanju prve hrvatske glazbene knjižare Rockmark. Na više od 400 stranica u tvrdom uvezu u knjizi je moguće pronaći 200 radova.

Minimalistički plakati iz serijala “It’s Not Only Rock ‘N’ Roll” dosad su izlagani na velikom broju izložbi, umjetničkih sajmova i festivala, a pronašli su dom i na bezbrojnim zidovima privatnih i javnih prostora u više od pedeset zemalja na šest kontinenata.

Izložba je prodajna i sve izložene plakate moguće je kupiti prema principu Skini/Plati/Nosi. Više o radovima iz ovog ciklusa, kao i druge projekte, moguće je vidjeti na [url=http://www.borisplesa.com]http://www.borisplesa.com[/url]

Izložba i program HUiU galerije financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pule - odjel za kulturu i razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova i Istarske županije - odjel za kulturu i zavičajnost

  • Izložba traje od 22. 2. do 15. 3. 2024.
  • HUiU galerija
  • Zagrebačka 27, Pula
  • Radno vrijeme: pon-pet , 12-20 h

Duga ekspozicija - nove vizije,
ČETVRTAK, 22. VELJAČE U 19 SATI, SV. LOVREČ

U prostoru novouređenog Multimedijalnog centra kreativnosti u Svetom Lovreču (MCK Plesna sala), ovog četvrtka, s početkom u 19 sati, započinje edukativni ciklus predavanja i predstavljanja fotografskih i srodnih tema u 2024. godini. Za početak, gost - edukator je Patrik Marcan, mladi profesionalni fotograf iz okolice Poreča.

Pripremite se za istraživanje očaravajućeg spoja umjetnosti i tehnologije dok zaranjate u vještinu i kreativnost nove generacije. Otkrijte ovo novo lice u radovima (fotografije i animacije), tehnikama i trikovima!

Patrik Marcan (1994), fotografijom se bavi profesionalno, njegove specijalnosti su noćna fotografija, crtanje svjetlom, zvjezdani tragovi - sve vezano uz dugu ekspoziciju. Uz to, osnovna djelatnost mu je fotografiranje i snimanje arhitekture i interijera.

Ulaz je slobodan i bit će otvoren za sve zainteresirano građanstvo!

Nakon ove teme, u najavi su (za ožujak) predstavljanja tema vezanih uz ekološku osviještenost Istre, očuvanje bioraznolikosti, posebnosti i baštine, te još nekoliko tema. Mada na prvi pogled nespojivo, pozivamo zainteresirane da otkriju o čemu se radi...

Predavanje ''Globalizacijske brige'' Petar Kragić,
ČETVRTAK, 22. VELJAČE U 19 SATI, PREMANTURA

Ovog četvrtka u Premanturi ("Škola" na placi) u 19 sati možete poslušati predavanje PETAR KRAGIĆ - "Globalizacijske brige". Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Predanje je rezultat jedinstvenog pristupa promišljanju globalizacije i naših života. Radi se o kritičnom mišljenu koje na originalan način kombinira povijest, ekonomiju, politiku, sociologiju, psihologiju i neuroznanost te skicira poglede na procese koji oblikuju svijet u kojem živimo.  

Govori se o informacijskom društvu; o tumačenju informacija koje dovodi do oprečnih stajališta; o tome kako radi naš mozak (psihologija i neuroznanost); kako se njime manipulira; o problemu broja stanovnika na planeti; o radu i raspodjeli; o gospodarskim krizama; migracijama i identitetu Europe;  o politikama EU-a; o novcu i na kraju i ljudskoj sreći.

Teme su primjerice nejednakost u društvima; iskorištavanje zaposlenika koji su unatoč fantastičnom porastu produktivnosti  i dalje pod pritiskom velikog radnog angažmana tako da  prelazi  formalno osmosatno radno vrijeme koje uveo  Henry Ford prije stotinu godina. 

Daju se prijedlozi preraspodjele prihoda u društvu i omogućavanja zaposlenicima veće zarade i bolju životnu ravnotežu. Polemizira se s prijedlozima Thomasa Pikketya o ustroju upravljanja trgovačkih društava…

O predavaču...

Petar Kragić je rođen  u Zadru 1953. g. gdje je završio osnovnu i srednju školu. Pravo je studirao u Splitu. Uz stjecanje akademskih kvalifikacija (magistrirao je i doktorirao pomorsko pravo), proveo je cijelu svoju poslovnu karijeru radeći u međunarodnoj privredi, što mu je donijelo bogato životno iskustvo stjecano širom globusa.

Sudjelovao je u radu i u upravnim tijelima kako domaćih trgovačkih društava (iz područja brodarstva, marikulture, strojogradnje i turizma), tako i inozemnih, gdje je od 1994. do 2009. bio direktor jednog od vodećih osiguravajućih društava na svijetu operativno smještenog u Londonu,  zatim društva za osiguranje i izdavanje jamstava za odgovornosti brodara za onečišćenje mora naftom u SAD-u sa sjedištem na Bermudima, kao i  međunarodnog investicijskog fonda sa sjedištem na Isle of Man koji je ulagao u financijske instrumente na tržištima širom svijeta.

Zastupao je Hrvatsku na Konferenciji Ujedinjenih Naroda za trgovinu i razvoj  te  u Međunarodnoj organizaciji rada, gdje je sudjelovao u radu na donošenju međunarodnih konvencija iz područja pomorskog prava.

Član je Hrvatskog društva za pomorsko pravo (kojem je bio predsjednik 2000. – 2018.), a niz godina je predsjedavao Odboru za pomorsko pravo Hrvatske udruge brodara Mare nostrum. Počasni je član prestižnog svjetskog udruženja Comité Maritime International  koje se od 1897. bavi unifikacijom pomorskog prava u svijetu, u čijem je Izvršnom odboru. Bio je godinama član radnih grupa za pisanje pomorskih zakona u RH gdje je doprinosio moderniziranju pomorskog zakonodavstva. Pisac je stručnih knjiga, "Ugovori o prijevozu tankerima" i s Dianom Jerolimov "Lex Mercatoria" te niza članaka iz pomorskog prava u domaćim i međunarodnim časopisima. Predavač je na mnogim međunarodnim skupovima o pomorskom pravu.

Objavio je i publicističku knjigu "Globalizacijske brige",  te piše za portal Form.tm komentirajući ekonomska i društvena zbivanja.

Bio je član Izvršnog vijeća općine Zadar za pomorstvo i turizam 1992./3., a osnivanjem Zadarske županije prelazi u njeno poglavarstvo, u kojem je u razdoblju 1993. – 2005. bio zadužen za pomorstvo i turizam, pa je time kroz to vrijeme bio predsjednik županijske Turističke zajednice. U razdoblju 2005. – 2007., bio je član Vijeća grada Zadra, što mu je omogućilo uvid u donošenje političkih odluka i funkcioniranje državne uprave.

Crnohumorni Krvnik u Klubu PFT-a,
ČETVRTAK, 22. VELJAČE U 20 SATI, PULA

Ovoga četvrtka, 22. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je nagrađivane crnohumorne političke alegorije Krvnik čiju režiju potpisuje Luis García Berlanga.

Riječ je o jednom od najuspjelijih ostvarenja u povijesti španjolske kinematografije u kojem se redatelj na metaforički način bavi besmislom onodobnog španjolskog društva i dekonstruira mitologizirane pojmove dužnosti i domoljublja Francovog režima.

Starom španjolskom krvniku Amadeu bliži se dan odlaska u mirovinu, a s obzirom da je njegova profesija prilično specifična, sve više brige zadaje mu potraga za njegovim nasljednikom. No upravo je Amadeovo zanimanje glavni razlog zbog kojeg njegova kći Carmen ima ozbiljnih problema. Naime, iako je ona privlačna djevojka, čim mladići doznaju kojim se poslom bavi njezin otac, razočarani pobjegnu glavom bez obzira. No to bi se ipak moglo promijeniti kad se u Carmen zaljubi mladi José Luis, naočiti pogrebnik kojem će Amadeo postaviti samo jedan uvjet za dobivanje ruke njegove kćeri. Želi li oženiti Carmen, José Luis mora Amadea naslijediti u obavljanju posla krvnika, na što strastveno zaljubljeni mladić brzopleto pristane. Iako i on isprva vjeruje da će moći raditi kao krvnik, nakon što prvi put pogubi čovjeka José Luis shvati da to ipak nije posao za njega, te ga odluči napustiti. No Amadeo će ga na to početi uvjeravati da je svaki posao uvijek težak.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije će voditi razgovor s publikom o temi i naraciji filma voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac.

Godine 1963. na festivalu u Veneciji film je ovjenčan nagradom Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, a tadašnji španjolski veleposlanik u Italiji prosvjedovao je zbog njegova prikazivanja. Naime, film je na Mostri prikazan i nagrađen nedugo nakon što je u Španjolskoj u montiranom političkom procesu na smrt osuđen i pogubljen komunistički vođa Julián Grimau García, što je u međunarodnoj javnosti izazvalo velike proteste protiv Francova režima. U tom kontekstu se i Berlangin film smatrao antirežimskim, premda je posrijedi jedno od najuspjelijih ostvarenja u povijesti španjolske kinematografije.

Imponira vještina kojom autor naglašenim crnim humorom i ironijskim prosedeom naglašava dominaciju slučajnosti i spleta okolnosti nad osobnim stavovima i osjećajima: mladić kojeg užasava svaki oblik nasilja, postupno sebe uvjerava u nužnost postojanja i izvršenja smrtne kazne.

Luis García Berlanga španjolski je redatelj i scenarist. Diplomirao je na Instituto de Investigaciones y Experiencias cinematográficas (IIEC) u Madridu 1949. godine. Zajedno s kolegom sa studija, Juanom Antoniom Bardemom, osnovao je produkcijsku kuću Altamira u sklopu koje su zajedno napisali i režirali komediju Sretan par (1951.). Bili su koscenaristi i na filmu Dobrodošli Mr. Marshall (1952.) koji je bio Berlangin samostalni redateljski rad. Film je prikazan na filmskim festivalima u Cannesu i Veneciji, a uslijedio je također zapažen Plácido (1961) koji biva nominiran za Oscara u kategoriji najboljega stranoga filma. Slijedeći film Krvnik (El verdugo, 1963) donio mu je FIPRESCI nagradu na filmskom festivalu u Veneciji i smatra se njegovim najuspjelijim filmom.

Najveći komercijalni uspjeh doživio je s ostvarenjem Nacionalni lov (La escopeta nacional, 1977), prvim u trilogiji filmova u kojima satirički prikazuje utjecaj post-frankističke demokracije na staru aristokraciju (ostatak trilogije čine Patrimonio nacional, 1981. i Nacional III, 1982.). Od kraja sedamdesetih do početka osamdesetih godina prošloga stoljeća bio je na čelu španjolske filmoteke.

Njegovi ostali važniji filmovi su: Calabuch (1956), Los jueves, milagro (1957), Prirodna veličina - Grandeur nature,1973) koji je bio zabranjen do 1978. godine; La vaquilla (1985), Svi u zatvor (Todos a la cárcel, 1993) koji je nagrađen nagradom Goya za najbolji film i redatelja 1994. godine. Komedija París Tombuctú (1999) njegov je zadnji film.

Predstavljanje knjige Ornelle Urpis,
PETAK, 23. VELJAČE U 19 SATI, BUJE

U petak, 23. veljače u 19 sati u prostorijama ZT-a Buje, održat će se predstavljanje knjige profesorice Ornelle Urpis. Razgovor s autoricom moderirat će Mr.sc. Drago Kraljević. 

Svaka biografija implicira dragocjeno iskustvo jednog ljudskog života, a djelomice i povijesti njegova vremena. Ova nas zbirka uvodi u svijet muškaraca i žena koji su svojevoljno izabrali ili iz nužde preoblikovali vlastiti identitet, preobrazili svoje navike, vrijednosti i potrebe. U svakoj osobnoj priči nailazimo na dvostruki identitet i mnogostruka rješenja. Iz njih proizlazi slika imigracije s tisuću lica, iskustvo koje je nemoguće svesti na krute definicije, ne dopuštajući promjene. Slijedom toga, ista će se slika odraziti i na moguće modele prihvata i samu ideju integracije. Nećemo pronaći tek jedan ponavljajući opis problema dolaska, teškoća uključivanja i potraživanja; naprotiv, osim precizne analize s preciznom sociološkom terminologijom, pronaći ćemo kaleidoskop priča koje opisuju svijet i koje nam pomažu da useljenika ne gledamo kao onoga koji „počinje“, nego onoga koji „iznova počinje“.

Ornella Urpis, dr. sc. sociologije područnih i međunarodnih pojava, izvanredni je profesor na nacionalnoj razini iz Opće sociologije. Godinama sudjeluje u europskim projektima (European Union’s Fundamental Rights and Citizenship Programme, Horizon Europe, Interreg Italia-Slovenia), surađivala je s raznim zdravstvenim tvrtkama, s Ustanovom za hospitalizaciju i liječenje žena i djece Burlo Garofolo u Trstu u programima zdravlja žena migrantica i s organizacijama Trećeg sektora socijalne integracije. Autorica je brojnih knjiga i znanstvenih članaka s temama kulturnog identiteta, ljudskih prava, seksualne i reproduktivne različitosti.

18. Dani meda u Pazinu
OD PETKA, 23. VELJAČE DO SUBOTE, 24. VELJAČE

Ovoga petka svečano se otvaraju 18. Dani meda u Pazinu. Održati će se u 10 sati u polivalentnoj dvorani Školsko – gradske sportske dvorane na adresi Ulica Tugomila Ujčića, prof. 2.

Protokolom otvorenja manifestacije u petak, 23. veljače, predviđeno je:

  • 10:00 sati: Polivalentna dvorana

• otvorenje manifestacije

  • 10:30 sati: Izložbeni prostor

• vođeno zajedničko razgledavanje izložbe uz degustaciju (organizatori, uzvanici, mediji)

  • 11:15 sati: Izložbeni prostor

• izjave za medije organizatora i uzvanika

  • 17:30 sati: Polivalentna dvorana

• svečana dodjela priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda uz prigodni program

U nastavku pogledajte ovogodišnji program 18. Dana meda u Pazinu koji se održava 23. i 24. veljače.

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna. 

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.