Osnovna škola Marčana domaćin učenicima iz Slovačke, Španjolske i Grčke

Osnovna škola Marčana domaćin učenicima iz Slovačke, Španjolske i Grčke-134188

RAZNOVRSTAN PROGRAM PROJEKTA ERASMUS+
Osnovna škola Marčana otvorila je svoja vrata gostima iz Grčke, Slovačke i Španjolske u ponedjeljak 23.1.2023. Uspješno je završilo još jedno gostovanje učenika iz Projekta Erasmus+, pod nazivom "Creating videos to green up our world: Let's become THINKfluencers!". Djeca iz 4., 5. i 6. razreda, uz neophodnu komunikaciju na engleskom jeziku, pratila su sedmodnevni program koji je, osim druženja, uključivao uvođenje učenika u eru različitih influencera.

Prva točka programa bila je ceremonija dobrodošlice, tijekom koje su se svi sudionici međusobno bolje upoznali. Nakon kratke pauze uslijedila je interaktivna kazališna predstava „Mitološka bića Istre“ u izvedbi Istra Inspirita, u kojoj su svi prisutni rado sudjelovali. Saznali su mnogo zanimljivih informacija o povijesti, zemljopisu, kulturi, običajima i tradiciji Istre. 

Uslijedio je prijem u općinskom uredu kod načelnika Općine Marčana, Predraga Pliška. Nakon povratka u školu počela je radionica koju je vodila učiteljica Sanela Bodiš. Zadatak učenika, koji su bili podijeljeni u timove (svaki tim sastavljen je od predstavnika svih zemalja partnera) je bio izraziti mišljenje o ekološkim videima koje su izradili učenici u svojim školama. Komunicirali su na engleskom jeziku i prekrasno surađivali. 

U utorak ujutro sudionici nisu dugo ostali u školi. Nakon okupljanja, dogovora i podjele lunch paketa krenuli su autobusom do mjesta Svetvinčenat. Posjetili su Kaštel Morossini -Grimani. Nakon vođenog razgledavanja i ispričane priče o zanimljivostima Kaštela te povijesnim okolnostima ovog područja učenici su samostalno razgledali prostor Kaštela. Najatraktivniji im je bio multimedijalni postav koji se temelji na percepciji i interpretaciji povijesnih događaja. 

Učiteljice Sanela Bodiš i Elena Vitasović održale su radionicu u kojoj su učenici izrađivali figurice od plastelina, zatim ih fotografirali te izrađivali animacije koristeći Stop Motion Studio aplikaciju. Učenici su uživali radeći u skupinama sa prijateljima iz drugih zemalja. Radionica je bila vrlo uspješna na obostrano zadovoljstvo kako učenika tako i učiteljica.

Srijeda je bila zauzeta aktivnostima u Puli. Nakon jutarnjeg okupljanja u školi učenici i učitelji autobusom su krenuli za Pulu, točnije Verudelu. Aktivnost koja je bila predviđena za taj dan je posjet Aquariumu i snimanje video uradaka. Učenici, naravno podijeljeni u skupine sačinjene od predstavnika svih zemalja snimali su video materijale koje će kasnije koristit za uređivanje i stvaranje filmova. Ozbiljno su shvatili zadatak i primili se posla, prikupljali materijale i tražili zanimljive kadrove. Nakon rada, uslijedila je kratka šetnja Verudelom kako bi gosti upoznali ovaj prekrasni dio našeg kraja. Autobus ih je odvezao do Arene gdje ih  je čekala turistička voditeljica, gospođa Nada, naoružana do zuba zanimljivostima o prošlosti Arene i Pule. 

U četvrtak ujutro imali su video radionicu u organizaciji udruge Pulska filmska tvornica kulture. Nakon uvodnog dijela pod vodstvom profesionalca, režisera Josipa, u kojem su učenici dobili smjernice i naputke kako dobro snimiti video uradak i kako se koristiti programom Filmora, krenuli su u izradu. Materijal koji su u srijedu snimili u Aquariumu učenici su u istim skupinama uređivali.

Nakon rada na računalima uslijedila je sportska radionica koju je vodila učiteljica Nina Pliško u sportskoj dvorani. Učenici podijeljeni u sedam ekipa natjecali su se u raznim sportskim disciplinama. Ekipe su činili učenici iz Hrvatske, Grčke, Španjolske i Slovačke. Sportske igre bile su usmjerene na trčanje, skakanje, koordinaciju pokreta i timski rad. Umorni, ali sretni učenici su otišli kućama gdje su ih čekale nove aktivnosti koje su im omogućili njihovi domaćini.

Posljednji dan, petak, stigao je jako brzo. Nakon već tradicionalnog okupljanja u školi Erasmusovci su krenuli autobusom u Vodnjan, odredište: Infobip Pangea Campus. Kroz kampus ih je pratila prekrasna i iznimno draga djelatnica Matea Luković Rikato. Predstavila je rad tvrtke i ono što je nevjerojatno impresioniralo sve prisutne – nastanak tvrtke, od garaže do cijelog svijeta. Velik broj učenika odmah se javio da želi raditi za Infobip i tražili su informacije što oni trebaju napraviti kako bi u tome uspjeli. Doista inspirativna priča za mlađe naraštaje, koja daje vjetar u leđa i  stvaran je primjer globalnog uspjeha. Nakon razgleda prekrasnog kampusa vratili su se u školu kako bi dovršili posljednju aktivnost: ocjenjivanje, a time i  izbor najboljeg video uratka koju je vodila učiteljica Sanela Bodiš. Ocjenjivali su video zapise prema zadanim kriterijima: kvaliteta kadrova, radnja, efekti, zvuk i glazba. Nakon objave pobjednika i podjele diploma uslijedila je pozdravna svečanost.

(Izvor i foto: web stranica OŠ Marčana)