Općina Ližnjan predstavila projekt ‘Wonderland’

Općina Ližnjan predstavila projekt ‘Wonderland’-80976

ODRŽIVA TURISTIČKA PONUDA
Danas su povodom prijavljenog projekta 'Wonderland' na prekogranični natječaj Interreg, Općina Ližnjan i Zavod za prostorno uređenje Istarske županije održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili projekt stavljanja u funkciju podzemne kulturne baštine u cilju raznolike i održive turističke ponude.

Wonderland projekt bi obuhvatio prostor od Budave prema Svetici gdje bi se razvijao održivi turizam, a ujedno bi se taj prostor zaštitio i dodatno valorizirao.
Prema riječima načelnika Općine Ližnjan Marka Ravnića, aktivnosti projekta su brendiranje Svetice, djelomična obnova vojarne, info panoi, te razvoj bike i trekking staza.
Ravnić je pojasnio kako je krajnji cilj da se navedeno područje, radi njegove zaštite uvede pod upravljanje određene institucije

Da je riječ o području koje već je pod zaštitom Nature 2000 rekla je danas Ingrid Paljar ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije. Naglasila je da je ono zaštićeno na nivou Hrvatske i EU, te kako je riječ o vrlo osjetljivom prostoru koje Općina Ližnjan želi dodatno zaštititi i njime odgovorno upravljati.

Općina Ližnjan i Zavod za prostorno uređenje Istarske županije partneri su u projektu – jedini iz Istarske županije, dok su vodeći partneri Općina Santarcangelo di Romagna iz Italije.

Projekt je detaljnije predstavila Latinka Janjanin stručna suradnica Zavoda. Istaknula je da se projekt odnosi na prirodnu i kulturnu baštinu, točnije na podzemnu baštinu. Obuhvatiti će podzemna istraživanja akvatorija Ližnjana, uređenje turističkih staza, edukaciju turističkih vodiča…

85% sredstava je bespovratno, dok 15% sufinancira svaki od partnera. Ukoliko projekt bude odobren, Općina Ližnjan bi za svoje aktivnosti u njemu dobila 1.022.140 kuna, a JU Zavod za prostorno uređenje IŽ 1.138.258 kuna.

Prema riječima zamjenika načelnika Općine Ližnjan Matije Maurovića, ovo je prvi uspješno prijavljen projekt Općine Ližnjan. (Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)