OLTREMARE - međunarodna likovna izložba

OLTREMARE - međunarodna likovna izložba-81274

MALA GALERIJA POREČ, OTVORENJE 11. RUJNA U 20 SATI
More se može pojmiti kao veliku životnu metaforu. Ono je znak prostrane beskonačnosti i susreta. Susretište naroda u lukama koje su postajale domovine davnih predaka poput grčkih kolonija ili gradova Serenissime.
 
Obzirom da je naša kultura poprimila globalizirajuću, kozmopolitsku i internacionalnu dimenziju, korijeni kulture i dalje žive. Možda je upravo globalizacija ona koja njeguje naslijeđene ljudske tijekove, uspješnije i u suprostavljanju svakom nacionalističkom zatvaranju.
 
Oltremare predstavlja izložbu i kulturalno putovanje na rutama Serenissime koje nije sazdano samo od uspomena. Radi se više o svjedočenju aktualnoj živoj prisutnosti društvenih arhetipova sadržanih u osjećaju postojanja sredozemnih ljudi, nasljednika bizantske tradicije.
 
Mjesta u kojima se izložba predstavlja, luke su kulturalnog tijeka, a umjetnici slijede takvu rutu poput mornara. Mornara koji plove u moru uspomena i projekata. Na otoku Lazzaretto Nuovo u Veneciji (svibanj), Stara tvrđava u Krfu (kolovoz), luka u Poreču (rujan), gradovi su u kojima se izlažu radovi nadolazećih umjetnika.
 Amina Konate Visintin, Andrea Valleri, Ilias Valaris, Sofia  Valleri, povezani su osim prijateljstvom, svojim nacionalnim identitetima koji pojedinačno podrazumijevaju više nacionalnosti, poput one venetske, istarske ili grčke, što u konačnosti svjedoči o zajedničkoj bizantskoj kulturi.
 
Radi se o kiparskim i slikarskim djelima koja su nastala kao plod različitih ekspresija. Prikazuju se kao koherentna cjelina pretežito neopopartističkog i novoekspresionističkog izričaja. Djela evociraju prošlost, ali svojim značenjem i formom nadilaze tehničko citiranje. Krasi ih istraživanje i likovni eksperiment kao plod zajedničkog uvjerenja da nove vrijednosti potječu iz ponovnog otkrivanja arhetipova koji prate smisao postojanja. (Preveo sa talijanskog Marino Baldini)

(REX)