Okrugli stol sa kozmonautom - VIDEO

Okrugli stol sa kozmonautom - VIDEO-116723

ČOVJEK, KOZMONAUT, ZNANSTVENIK IZBLIZA U SRDAČNOM RAZGOVORU
Tijekom posjeta kozmonauta Sergeya Ryazanskog Puli, nedjelja 18. travnja, nakon obilaska vanjskog postava CSI Pula pri Industrijsko-obrtničkoj školi, izjava za medije i skromnog druženja na otvorenom (poradi epidemioloških mjera) realiziran je prigodni okrugli stol. Sudjelovali su glavni ljudi AUV Istarskog svemirskog programa, predstavnici Industrijsko-obrtničke škole Pula, a putem video linka i učenici osnovnih i srednjih škola iz Istarske ali i nekoliko drugih županija.
Po ulasku u IOS kozmonaut Ryazanski sa zanimanjem je pogledao prigodnu izložbu slika koje su na temu čovjekova leta u svemir pripremili učenici osnovnih škola iz nekoliko hrvatskih gradova. Sve je koloritne slike Ryazanski potpisao a one su sutradan vraćene svojim autorima. AUV tim se zahvaljuje svim sudionicima a posebice ruskim sunarodnjacima, njihovim profesorima, mentorima na iznimno aktivnom i vrijednom sudjelovanju u Tjednu kozmonautike održanom od 12. do 18. travnja u Istarskoj županiji.
Tijekom okruglog stola Gabrijel Erman i Ivica Lađarević upoznali su Sergeya Ryazanskog sa dosadašnjim radom, rezultatima, problemima, planovima Astronomske udruge Vidulini, suradnika i partnera u provedbi Istarskog svemirskog programa – Prvog hrvatskog svemirskog programa, započetog sada već davne 2009. godine, na dan kada se diljem svijeta slavi Praznik rada. Posebice su bile zanimljive teme oko astrobiologije i svemirske agronomije. Kako uzgojiti hranu i prehraniti se u svemirskim uvjetima, što će već sutra biti krucijalno za čovjekova putovanja dalje od Zemljine orbite. Ryazanski (i sam je biolog) je prenio iskustva i problematiku uzgoja hrane na Međunarodnoj svemirskoj postaji, istaknuvši kako su sva istraživanja u tom smjeru dobrodošla i neophodna.
Osim stručnog dijela u razgovor otvorenog tipa sa pitanjima i odgovorima putem videokonferencije (Denis Draguzet, Tehnoline) uključili su se učenici više osnovnih i srednjih škola. Mlade je zanimalo kako se spava (teško, jer sve svijetli zbog gama zračenja koje astronauti vide i zatvorenih očiju), kako se održava životni dnevni ciklus (isključivo po satu obzirom dan i noć na ISS traju po 45 minuta), koliko traje priprema za izlazak u svemirsku šetnju (najprije morate obući skafander i obvezno zatvarati vrata za sobom, tek dada izaći, sama priprema za izlazak oko sat i pol, a posao koji se obavlja izvan ISS traje mjesecima pa i više) kako se tuširate u svemiru (ne tuširamo se, vlažne maramice su zamjena za blagodat tuširanja na Zemlji).
Po završetku okruglog stola pristupilo se potpisivanju knjiga, Ryazanskom su uručeni prigodni pokloni. Druženje je potrajalo još dvadesetak minuta vani na otvorenom uz obostranu nadu i želju za ponovnim viđenjem. Obzirom je plovio svemirom sada mu je želja ploviti morem i poručio za kraj druženja kako je našu Domovinu vidio iz svemira, sada po prvi puta i posjetio a možda uskoro zaplovi našim morem sada ne kao zapovjednik svemirskog broda već kao zapovjednik “morskog” broda.
Boravak Sergeya Ryazanskog u Hrvatskoj povodom otvaranja njegove izložbe fotografija našeg planeta iz svemira “Nevjerojatna Zemlja” u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu i posjetu Istarskoj županiji, Pula (Industrijsko-obrtnička škola Pula i Astronomska udruga Vidulini) u sklopu Tjedna kozmonautike (12.-18.travanj 2021.) omogućila je Elena Pogorelova, predstavnica Međunarodne agencije Rossotrudničestvo u Hrvatskoj. Rossotrudničestvo se bavi međunarodnom suradnjom na području znanosti i kulture.

 

Rex/foto/video:Elvis Malagić, Diego Bosusco Ptica

Video vezan uz članak