Održana konferencija za medije Socijalističke Radničke partije

Održana konferencija za medije Socijalističke Radničke partije-58901

AKTUALNE TEME NA DANAŠNJOJ KONFERENCIJI
Danas, u petak, 5. lipnja u prostorijama Socijalističke radničke partije u Puli, Danteov trg 3/II, sa početkom u 10:00 sati održana je konferencija za medije,  s osvrtom na teme:
•    Podrška inicijativi za referendum
•    Hrvatskoj kandidaturi za mjesto Glavnog tajnika OUN
•    Odnosima vlade i šatoraša
•    Inicijativa za otvaranje urbanog vrta u Puli
U nastavku donosimo izvještaj s održane konferencije za medije.

REFERENDUM O REFERENDUMU
Do ukidanja delegatskog sistema 90-ih godina, građani su imali mogućnost u interakciji s pripadajućim delegatima, utjecati na donošenje odluka u svim segmentima od općeg interesa, od radnog mjesta do mjesta boravka u organiziranoj zajednici.
Nakon secesije 90-ih i promjene društveno-političkog uređenja, svaka interakcija između građana  i predstavnika vlasti prestaje i vlast postaje svojevrsna nedodirljiva nad kasta.
U novonastalim uvjetima institut referenduma ostaje jedini rudiment nekadašnjeg uticanja na događanja kojeg su građani izgubili. I takav okrnjeni utjecaj vlast želi dodatno ograničiti, postavljajući kriterije prema vlastitom nahođenju i trenutnom interesu. Stoga Socijalistička radnička partija podupire zahtjeve građanske inicijative, da se na referendumu građani izjasne o dva strukturna parametra bitna za referendum, a to su 200.000 potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma i pravo prikupljanje potpisa na javnim površinama.  

KANDIDATURA ZA MJESTO GLAVNOG TAJNIKA OUN
Iako se za sada radi samo o pretpostavkama i nagađanjima, da bi slijedeća kandidatura za Glavnog tajnika OUN, trebala biti ponuđena nekoj od zemalja Istočne Europe, spominje se da bi to moglo pripasti Hrvatskoj, odnosno ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić, što ona nesamokritički prihvaća.
S tim u vezi želimo navesti nekoliko argumenata zbog kojih Hrvatska nije zadovoljavajući odabir za tu visoku funkciju, dok je sama Vesna Pusić i tako irelevantna na svjetskoj razini.
Bitan  argument zbog kojeg Hrvatskoj ne bi trebala pripasti ta čast je činjenica da Hrvatska nije nepristrana zemlja, ona je članica NATO saveza, vrlo agresivne vojno-političke institucije, koja krši odredbe UN, inicira i generira sukobe i vojne intervencije širom svijeta i derogira samu ulogu UN postepeno preuzimajući u svoje ruke ingerencije iz njenog domena.
Primjeri: agresija na SR Jugoslaviju, Iraq, Afganistan, Libija, Sirija, Ukrajina.
Podsjeća se i na sramotnu odluku hrvatskih predstavnika iz decembra 2012. da ne podrže u Generalnoj skupštini priznanje Palestini statusa promatrača. Svoju pristranost i nedosljednost Hrvatska je iskazala i u  vezi Krize u Ukrajini i nametanja sankcija Rusiji.
Iz navedenog zorno proizlazi da hrvatski predstavnik u ulozi Glavnog tajnika OUN ne bi zadanu ulogu odradio moralno i pošteno, već bi je odradio pristrano protežirajući svjetske hegemone, na uštrb većine i vlastitih interesa.  

URBANI VRTOVI
Građenjem parkirališta u sklopu projekta nove pulske bolnice i širenja zone građenja nekoliko stotina metara dalje, preko puta trgovačkog centra Bila 80-ak građana Pule ostalo je bez vrtova koje su godinama obrađivali.
U stranci navode da razumiju razloge zbog kojih je to zemljište prenamijenjeno, ali razumiju i želje, a i potrebe građana da im se omogući da nastave činiti ono čime su se godinama bavili.
 U Puli ima dovoljno zapuštenog prostora, koji bi se na obostranu korist mogao privest svrsi urbanog vrta. To je prostor između Medulinske i Premanturske ceste, znan kao Pragrande. Taj je prostor do pred 30-ak godina i bio u funkciji građana, koji su tamo imali u najmu parcele za obradu.
Stoga upućuju prijedlog-inicijativu gradskim vlastima Pule da osmisli projekt tzv. urbanog vrta, na području Pragranda, na zemljištu koje je u vlasništvu grada ili države, koji bi se dali u najam građanima. Time bi se izašlo u susret potrebama određenog broja građana, a i prostor bi kultivacijom vizualno dobio na kvaliteti, umjesto sadašnje zapuštenosti.
Urbani vrtovi su sastavni dio realnog stanja svugdje u Europi, a prisutni su i u Hrvatskoj, stoga žele vjerovati da će pulske vlasti prepoznati korisnost i opravdanost ove inicijative.
(REx/Foto arhiva)