Održana konferencija “Razvoj dostupnog turizma u Istri”

Održana konferencija “Razvoj dostupnog turizma u Istri”-125944

PREMIJERNO PROMOVIRAN VIDEO SPOT O EDUKACIJSKO REHABILITACIJSKOM CENTRU SLIJEPIH ISTRE
Konferencija "Razvoj dostupnog turizma u Istri", koja je okupila turističke vodiče, aktiviste i članove udruga osoba s invaliditetom, planinare te predstavnike lokalne zajednice iz sektora turizma, održana je u utorak, 05.04.2022. u Kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu. 

Tom je prilikom premijerno promoviran i video spot  o Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre - Regionalnom centru inkluzivnog turizma LUČ Eduka Cukrići, smještenom u Općini Svetvinčenat, koji je sa svojim sadržajima na površini od 31000 četvornih metara prilagođen različitim kategorijama osoba s invaliditetom.

Uz predstavnike različitih organizacija civilnog društva, koji su primjerima dobre prakse pokazali usvojena znanja i vještine, kada je u pitanju vođenje i  pratnja slijepih osoba po više ili manje pristupačnom terenu, u međusektorskom duhu na temu dostupnog turizma u Istri govorili su i Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije; Kristina Afrić Rakitovac sa Fakulteta ekonomije i turizma "Dr Mijo Mirković" te Đeni Gobić Bravar iz Arheološkog muzeja Istre.

Ferucio Lazarić, član Udruge slijepih Istarske županije i aktivan planinar upoznao je okupljene sa svojim iznimnim planinarskim pothvatom na stazi Via Adriatica dugačkoj 1100 kilometara, dok su Marina Šuran i Rossana Matejčić Miljević iz Društva turističkih vodiča Pule ukazale na vlastita iskustva, ujedno i izazove kada je u pitanju pristupačnost sadržaja prilikom turističkih obilazaka osoba s invaliditetom.

Katja Meden, voditeljica projekata i programa u Udruzi slijepih Istarske županije okupljenima je predstavila sadržaje provedenih edukacijskih ciklusa, ujedno i posjet Centru za posjetitelje "Poklon" u Parku prirode "Učka", u sklopu kojega je želja integrirati šetnicu prilagođenu osobama oštećena vida, kao i ostalim pokretnim kategorijama osoba s invaliditetom.   

Nakon službenog djela programa, partneri i suradnici posjetili su i multimedijalnu izložbu u Kaštelu Morosini Grimani, koja suvremenom i tehnološki naprednom metodologijom, posjetiteljima nudi iznimno iskustvo upoznavanja bogate povijesti i kulturne baštine Svetvinčenta.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta "Razvoj OCD-a kroz pristupačne oblike turizma", koji Ministarstvo turizma i sporta financira s ukupnim iznosom od 182.385,00 kn. Nositelj projekta je Društvo turističkih vodiča Pule, dok je partner Udruga slijepih Istarske županije.

(REX)