Održan prvi ovogodišnji „Medulinski filmski produženi vikend“

Održan prvi ovogodišnji „Medulinski filmski produženi vikend“-129283

LOKACIJA ŠANTADUR SE POKAZALA SAVRŠENOM ZA LJETNO KINO NA OTVORENOM
Prošli je vikend, od petka 5. do nedjelje 7. kolovoza 2022., Šantadur – centar baštine i održivog razvoja u Medulinu, na tri dana pretvoren u ljetno kino na otvorenom. Na njegovoj ograđenoj zelenoj površini uspješno su u organizaciji udruga Mutila, Format i Sakramenski održane prve ovogodišnje filmske projekcije, kao nastavak prošle godine započete aktivnosti pod nazivom „Medulinski filmski produženi vikend“. 

Bio je to prvi u nizu od nekoliko filmskih vikenda koji će se ovog ljeta održati u Šantaduru, (Medulin, Katikulić 1), a kao i kod prošlogodišnjih projekcija, lokacija se pokazala savršenom za malo, ljetno kino na otvorenom. 

Prve je večeri na programu bio dugometražni igrani, biografski film „Glazba tišine“ / „La musica del silenzio“, koji je medulinskoj publici predstavio autentičnu životnu priču jednog od najvećih pjevača današnjice, Andree Bocellija. Snimljen prema autobiografiji ovog glazbenog genija, koji unatoč bolesti oka s kojom je rođen, te koja na kraju dovodi do potpune sljepoće, uspijeva izdići se iznad svih izazova, zahvaljujući ljubavi svoje obitelji i iznimnoj strasti prema glazbi. Kroz film su gledatelji upoznali Bocellijev život i put od najranijeg djetinjstva do trenutka kada postaje globalno poznat i priznat pjevač, kantautor i producent, te uživali u prekrasnim, bezvremenskim Bocellijevim izvedbama.  

Subota je s projekcijom francuskog dugometražnog, animiranog filma „Hrabri mališan 2“ / „Minuscule - Les mandibules du bout du monde“ bila rezervirana za najmlađe i sve ljubitelje crtića. Avanture malene bubamare i njenih prijatelja i suputnika pratilo je u ljetnom kinu centra Šantadur veliko i veselo društvo mališana u pratnji njihovih obitelji. Ugodno se smjestivši na prostirkama i dekicama te balama sijena, uz kokice i grickalice neizostavne za pravi kino ugođaj, djeca su uživala u odabranom crtanom filmu te kroz njegovu avanturističko-komičnu priču maštala o dalekim morima i obalama poistovjetivši se s hrabrim protagonistima. 

Za kraj je u nedjelju 7.08.2022. održana projekcija višestruko nagrađivanog španjolskog dokumentarca „Agent krtica“ / „El agente topo“. Isprepletena humorom, toplinom i ljudskim suosjećanjem ova priča o najnevjerojatnijem od tajnih agenata, 83-godišnjem Sergiu, koji se nađe na tromjesečnom tajnom zadatku u domu za umirovljenike, dodirnula je svakoga u publici. Daleko iznad humornih elemenata kroz koje se upoznaje glavnog aktera koji nikako nije Agent 007 i ne snalazi se s tehnologijom koju u svojoj detektivskoj ulozi mora koristiti, tajni agent Sergio je publici medulinskog ljetnog kina otkrio snažne, emotivne i iskrene priče te univerzalne životne poruke štićenika doma u kojem je snimljen film.  

Uz zahvale svim posjetiteljima koji su prošli vikend prepun događaja diljem Istre odabrali provesti upravo u kinu na otvorenom centra Šantadur u Medulinu, organizatori zahvaljuju i pokroviteljima programa koji su svojom financijskom podrškom omogućili njegovu realizaciju, Općini Medulin i Turističkoj zajednici općine Medulin te najavljuju nastavak programa koji će se unutar „3. Medulinskog filmskog produženog vikenda“ održati u Šantaduru od petka 19. do nedjelje 21. kolovoza 2022. Tada će na rasporedu također biti jedan cjelovečernji igrani, jedan animirani / obiteljski i jedan dokumentarni film, kako bi i mali i veliki mještani i posjetitelji uživali u zajedničkom druženju i dobrim filmovima. 

(H.R.)