Održano predavanje „Zašto snimamo filmove? Jesu li filmovi bitni?“

Održano predavanje „Zašto snimamo filmove? Jesu li filmovi bitni?“-60250

PREDAVAČ JE BIO MIKE DOWNEY
Jučer je, u atriju Arheološkog muzeja Istre, održano stručno predavanje u okviru Pula PROfessional programa pod nazivom „Zašto snimamo filmove? Jesu li filmovi bitni?“, člana Umjetničkog savjeta 62. Pulskog filmskog festivala i potpredsjednika Europske filmske akademije – Mike Downeyja. Tijekom predavanja s filmskim djelatnicima, profesionalcima i studentima podijelio je svoje stavove o izradi i cilju izrade filmova. “Ima nade za filmsku kinematografiju, pogotovo ako svoju vjeru usmjerimo ka individualnosti. I ako dopustimo pojedinacu da ponovo bude krajnji produkt društva, a ne iskorištavan od društva, prije svega, kao dobar konzument. ” rekao je Mike Downey te dodao “Vjerujem u mlade generacije filmskih stvaraoca koje vidim, i tu u publici, a koji jedva čekaju pustiti svoj glas i promijeniti stvari. Da, naša borba je dobra borba i nikad nemojte sumnjati u pravu moć filma i njegovog utjecaja na pojedinca.”

   Mike Downey je producent i izvršni direktor nezavisne produkcijske kuće Film and Music Entertainment, osnovane 2000. godine. Otada je producirao više od 50 igranih filmova. Član je Umjetničkog savjeta 62. Pulskog filmskog festivala, predsjednik Motovun film festivala te umjetnički savjetnik Zagreb film festivala. Blisko surađuje s organizacijom Amnesty International na uvođenju filmske nagrade za ljudska prava na međunarodnim filmskim festivalima.
 
   Također, u sklopu Pula PROfessional programa, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, održan je drugi po redu okrugli stol pod nazivom „Akademije“. Na okruglom stolu koji je okupio predstavnike s tri akademije – Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Umjetničke akademije u Osijeku – razgovaralo se u novonastaloj suradnji između Pulskog filmskog festivala i Akademija te smjernicama za daljnji rad i suradnju. Došlo se do nekoliko bitnih zaključaka.

   Jedan od njih svakako je taj da je Pula PROfessional program i sam Festival koja na najbolji moguć način može osigurati studentima prelazak iz studentskog u profesionalni svijet, pomoći im da ostvare nove profesionalne suradnje, upoznaju i uče od svjetski renomiranih filmskih stručnjaka te – možda i ono najbitnije – pomognu da njihovi filmovi dobiju publiku! Opširiniji tekst s zaključcima okruglog stola „Akademije“ pronađite u privitku. Rex