Obitelj Kotiga upoznat će vas s istarskim blagom - tartufima

Obitelj Kotiga upoznat će vas s istarskim blagom - tartufima-123941

STRASTVENI TARTUFARI VODE VAS U GASTRONOMSKU AVANTURU
Istra je jedan poseban mali poluotok  koji pršti gastronomskim bogatstvom sa svih strana. Ovdje se ne radi samo o morskim delikatesama. U unutrašnjosti Istre nalazi se pravo skriveno blago specifične opojne arome. Riječ je, naravno, o veličanstvenoj gljivi, tartufu!

Opće je poznato kako ne treba suditi knjigu po koricama, a ovdje možemo vidjeti koliko je to zapravo bitno. Ova gomoljasta gljiva pomalo je neuglednog izgleda, a u sebi skriva nevjerojatan okus, kojeg vam ne može dati ni jedna druga namirnica na svijetu. Samo je malo tartufa potrebno da jelo poprimi intenzivan i primamljiv miris koji se pamti dovijeka. Postoje crni i bijeli tartufi. Sezona crnih tartufa je od travnja do prosinca, a bijelih pak samo od kolovoza do kraja siječnja. No, uzmimo u obzir da su tartufi kao i svake druge gljive, te da ih je u jednog sezoni moguće pronaći više, dok u drugoj znatno manje. 

Tartuf je skupocjen upravo jer ga je gotovo nemoguće pronaći bez pomoći vjernog čovjekovog prijatelja, posebno istreniranog psa. Dresura pasa počinje u vrlo ranoj dobi te uključuje prepoznavanje mirisa, kopanje te disciplina, kako bi se pas suzdržao od jedenja kad pronađe tartuf. Sve to zahtijeva mnogo vremena i vježbe, a sve to u svrhu pronalaska ovih divnih gljiva. Također, nisu svi psi idealni za traženje tartufa.

Ukoliko imate želju sami okusiti razne vrste istarskih tartufa, uputit ćemo vas u Motovun – mjesto gdje sve odiše tartufima. Ovdje će vas malo obiteljsko poduzeće „Miro tartufi“, upoznati sa svim čarima koje donose tartufi. Kod njih možete kupiti bijeli i crni tartuf mjeren u gramima, razne salse i kreme od tartufa, sir i salamu s tartufima, te  mnoge druge delicije. Posebno bismo izdvojili spoj dva svjetski poznata istarska blaga – ekstra djevičansko maslinovo ulja s okusom crnog i bijelog tartufa.  

Ne morate se brinuti da nećete znati kako pripremiti tartufe nakon što ste ih kupili. Na internetskim stranicama postavljeni su razni recepti, te je korak po korak objašnjeno kako izvući ono najvrjednije iz tartufa.  

Ako ste avanturista i vašu glad za novim iskustvima ne može utažiti samo isprobavanje tartufa, možete se s obitelji Kotigom uputiti u pravi lov na tartufe! Ova će vam pustolovina dati vrijedno znanje o čitavom procesu koji omogućava da se tartuf nađe na vašem stolu. Ljubazna obitelj Kotiga rado će vam ispričati sve o lovu i  tartufima te vas provesti kroz Zonu tartufa.  Nakon lova s domaćinom ćete pripremiti ukusnu fritadu s tartufima koje se pronašli.

Za lov na tartufe potrebno je rezervirati termin, to možete napraviti na njihovoj stranici ili telefonski.

Za svoju avanturu lova na tartufe obitelj Kotiga je 2018. godine osvojila srebrnu medalju u kategoriji poduzetnici u ruralnom turizmu na natjecanju „Suncokret“ ruralnog turizma Hrvatske.

Obitelj Kotiga ugostila je i brojne slavne osobe. Sergio Herman je poznati nizozemski chef koji je u svojoj kulinarskoj karijeri dobio nekoliko Michelinovih zvjezdica. Prošle godine snimao je emisiju Sergio Over the Grens u kojoj s drugim chefovima putuje u razne zemlje i otkriva njihovu gastronomiju. Posljednja epizoda snimljena je upravo u Hrvatskoj, a na putovanju u Hrvatskoj pridružio mu se Jeroen Meus, te su zajedno putovali od Dubrovnika do Istre. Chefovi su tragali za najboljim proizvodima s mora i s kopna. U Stonu su degustirali kamenice, u Drnišu gledali kako se peče Soparnik, a upravo u motovunskim šumama s obitelji Kotigom tražili su tartufe i uživali u domaćem bijelom vinu. Dvojcu se pridružio i hrvatski kuhar David Skoko.

"Sergio over de grens" @ Motovun | 1. dio (Miro tartufi)

[ ��ℤ ������������ | ����ℝ������ ������ℝ ���� ��ℝ��ℕ�� - ��. ������ ] Nova serija slavnog nizozemskog kuhara Sergija Hermana "Sergio Over de Grens" (Sergio preko granice) u produkciji kuće Geronimo, upravo se počela prikazivati u zemljama Beneluxa. U svakoj epizodi serije Herman putuje s nekim poznatim nizozemskim ili belgijskim chefom, otkriva lokalne namirnice i tradicije i kuha. Prva u novoj seriji prikazana je epizoda o Hrvatskoj snimljena prošlog svibnja, a mi vam donosimo prvi isječak snimljen u Motovunu, u kojem su Sergio Herman i Jeoren Maus krenuli u lov na tartufe s Mirjana Kotiga iz Miro Tartufi. #Motovun #VisitMotovun #SergioOverDeGrens

Posted by Visit Motovun on Friday, January 14, 2022

Također, prošle godine kod njih se snimao  i belgijski Gospodin savršeni, te je National Geographic snimio epizodu o Hrvatskoj, gdje su se ujedno prikazali i obitelj Kotiga sa svojim tartufima. Obitelj Kotigu posjetili su i Drew Baker – engleski pobjednik masterchefa, te američka novinarka Zita Keeley.

Pođite s obitelji Kotigom u gastronomsku pustolovinu! Iz nje ćete izaći obogaćeni predivnim uspomenama na tradicionalne vrijednosti Istre.

(K.Š./S.V.)