Obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma-101641

POLOŽENI VIJENCI NA SPOMENIKU PALIM BORCIMA NA RIVI
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Udruge HOMO te predstavnici udruga antifašističkih boraca Pule i Istre, danas su na Rivi položili vijence na spomeniku palim borcima antifašističke borbe.

Odajući počast palim borcima i antifašistima te njihovoj hrabrosti i žrtvi koju su dali za slobodu svih građanki i građana Istre i Hrvatske, u ime Grada Pule polaganju vijenaca prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma, te prosvjedovanjem protiv njihovih suvremenih oblika. Naime, 9. studenog 1938. nacistička Njemačka počela je progon židovskog naroda - opljačkani su židovski domovi, gradovi i sela, a uništenjem zgrada ulice su ostale prekrivene komadićima stakla slomljenih prozora  i po tome noć dobiva naziv "Kristallnacht" odnosno Kristalna noć. Ubijen je 91 Židov, a 30.000 židovskih muškaraca odvedeno je u koncentracijske logore pri čemu je opljačkano 1.668 sinagoga, a njih 267 je zapaljeno. Kristalna noć smatra se simboličkim početkom holokausta, iskorjenjivanja židovskog naroda, kao i svih onih koji su smatrani drugačijima.

Počast svim poginulim antifašistima i nevino stradalim civilima u Drugom svjetskom ratu, prisutni su odali minutom šutnje.

(Rex)