Nušićeva komedija “Narodni poslanik” oživjet će na daskama INK

Nušićeva komedija “Narodni poslanik” oživjet će na daskama INK-136931

PREMIJERA U PETAK, 2. LIPNJA, A REPRIZA U SUBOTU, 3. LIPNJA 
Smijeh stiže na daske INK i to u koprodukciji s Narodnim Pozorištem-Narodnim kazalištem - Nepszinhaz Subotica. Predstava "Narodni poslanik" svoju će premijeru doživjeti u petak, 2. lipnja u 20 sati. Povodom premijere u foajeu INK danas je održana konferencija za medije na kojoj je prisustvovao autorski tim predstave. Sve prisutne pozdravila je ravnateljica INK, Gordana Jeromela Kaić i predstavila šećer na kraju sezone, premijeru koprodukcijske predstave "Narodni poslanik". 

Nakon premijere u petak, 2. lipnja, već sljedećeg dana održat će se repriza predstave u 20 sati.

Luka Mihovilović, umjetnički voditelj INK i glumac, je došao na ideju i potaknuo koprodukciju sa Narodnim Pozorištem Subotica. Naime, Luka je počeo svoju glumačku karijeru upravo u Subotici. "Narodni poslanik ima jednu prefriganu notu, a to je da kroz jedan duhovit i satiričan način priča o sistemima bilo gdje", napomenuo je Mihovilović i nadodao kako su 26. travnja krenuli u proces stvaranja ove predstave. 

"U završnoj smo fazi sklapanja predstave. Svi zajedno smo uspjeli da oživimo Nušića u nekom kontekstu današnjeg vremena. Tema predstave veoma dobro komunicira sa sadašnjim političkim trenutkom i društvenom situacijom. Imala sam potrebu to tumačiti kroz kontekst ovog vremena i nije bilo puno intervenirati zbog Nušićeve aktualnosti koja govori o surovo - komičnoj borbi dolaska na vlast, ali i o tome kako funkcioniraju ti devijantni mehanizmi koji podržavaju vlast. Predstavu karakteriziraju vrlo bogate i raskošne uloge te sam presretna što sam imala izuzetan ansambl s kojim je to sve zajedno dobili jednu punoću i virtuoznost", rekla je redateljica Snežana Trišič

Narodni poslanik jedna je od najpopularnijih (satiričkih) komedija Branislava Nušića, čiju je prvu verziju veliki autor napisao još kao 19-godišnjak, 1885. No zbog žestoke kritike vlasti dugo nije igrana niti uknjižena – prvi put je postavljena u kazalištu 1896., a štampana tek 1924.

"Zanimljiva je, ali i uznemirujuća, jasna paralela između političkih prilika krajem devetnaestog stoljeća u Nušićevoj prvoj komediji i onih danas. Ako oduzmemo pojedine vanjske okolnosti koje se uglavnom odnose na tehnološki napredak, drugačija sredstva komunikacije i vrijedi spomenuti, pravo glasa za sve; neutaživi oportunizam, želja za stjecanjem kapitala i političkih funkcija kao i sredstva za dolaženje do moći, ostaju ista", nadodaje Aleksandra Jovanović, dramaturginja predstave.

RADNJA PREDSTAVE:

Radnja se odvija u provinciji krajem 19. stoljeća. Neobrazovani trgovac Jevrem Prokić imućan je i utjecajan čovjek koji se obogatio špekulacijama. Živi sa ženom Pavkom i kćerkom Danicom, jednostavnim i običnim palanačkim životom. Odnedavno, u njihovoj kući stanuje i advokat Ivković. Mladi Ivković privukao je pažnju Danice, a time je Pavka uznemirena. Naime, ona ne bi htjela da joj kćer dođe na loš glas. Pavku još više uznemirava njen suprug Jevrem, jer uvijek kada dođe vrijeme izbora, on kao da postane drugi čovjek: potpuno zanemaruje kuću, trgovinu i svoje bližnje. Budući da je Ilić, glavni kandidat na listi vlade, pao u nemilost kod gradonačelnika, Jevrem je poželio iskoristiti trenutak i postati kandidat, a njegov protukandidat bit će manje ni više njegov zet advokat Ivković.

AUTORSKI TIM
AUTOR: Branislav NUŠIĆ
 REDATELJICA:
Snežana TRIŠIĆ
DRAMATURGINJA:
Aleksandra JOVANOVIĆ
SCENOGRAFKINJA:
Marija KALABIĆ
KOSTIMOGRAFKINJA:
Marina SREMAC
AUTORICA GLAZBE:
Irena POPOVIĆ DRAGOVIĆ
OBLIKOVATELJ SVJETLA:
Dario DRUŽETA
SURADNIK ZA SCENSKI POKRET:
Igor GREKSA
LEKTOR:
Đorđe MARKOVIĆ

ULOGE/IGRAJU
JEVREM PROKIĆ: Milan VEJNOVIĆ
PAVKA, njegova žena: Minja PEKOVIĆ
DANICA, njihova kćer: Vini JURČIĆ
SPIRA, Jevremov pašenog: Ljubiša RISTOVIĆ
SPIRINICA: Irena Tereza PRPIĆ
IVKOVIĆ, advokat: Luka MIHOVILOVIĆ
SEKULIĆ, pisar: Srđan SEKULIĆ
JOVICA JERKOVIĆ: Igor GREKSA
SRETA: Vladimir GRBIĆ

Ulaznice su u prodaji ONLINE ili BLAGAJNA INK svakim radnim danom od 10 do 13 sati ili sat vremena pred početak bilo kojeg programa.

(Hana R.)