Novigrad: novom rasvjetom do zaštite okoliša i ušteda u potrošnji

Novigrad: novom rasvjetom do zaštite okoliša i ušteda u potrošnji-67500

U TIJEKU JE ZAMJENA POSTOJEĆIH 900 RASVJETNIH TIJELA LED RASVJETOM
U Novigradu su u tijeku su radovi na zamjeni postojećih rasvjetnih tijela javne rasvjete novim LED rasvjetnim tijelima.
Riječ je o opsežnom projektu modernizacije javne rasvjete na području Novigrada, kojim će se rekonstruirati odnosno modernizirati postojeća javna i vanjska rasvjeta na cijelom području Grada, primjenom mjera energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete.

Projekt se financira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te sredstvima odabranih ponuditelja za izvođenje radova na rekonstrukciji rasvjete. Vrijednost investicije je oko 3,5 milijuna kuna, od čega će FZOEU financirati 1,4 milijun kuna, a ostatak od oko 2,1 milijuna kuna će financirati ponuditelji za izvođenje radova: GGE d.o.o. i Javna Razsvetljava d.d. (kompenzirat će se uštedom električne energije). Ovim će se projektom zamijeniti 900 rasvjetnih tijela novim LED rasvjetnim tijelima, što predstavlja otprilike polovicu svih rasvjetnih tijela na području grada.

Riječ je o ESCO modelu temeljem kojeg se odabrani ponuditelji obvezuju o svom trošku i na svoj rizik izvršiti modernizaciju tj. rekonstrukciju javne rasvjete i pri tome snositi sve rizike (tehničke, tehnološke, financijske i komercijalne), a uslugu koju pruže će naplatiti isključivo iz ostvarenih ušteda električne energije. Ponuditelji naime na godišnjoj razini garantiraju uštedu od oko 300 tisuća kuna, u razdoblju od narednih osam godina.

Da podsjetimo, krajem godine potpisan je ugovor između Grada Novigrada-Cittanova i zajednice ponuditelja, slovenskih tvrtki GGE d.o.o. i Javna Razsvetljava d.d., kojima je putem natječaja povjeren projekt obnove postojeće javne rasvjete po ESCO modelu. Prethodno tome, Grad Novigrad-Cittanova početkom 2015. godine prijavio se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provedbe projekata energetski učinkovite i ekološke javne i vanjske rasvjete. Među mnogim prijavama odabran je i projekt „Rekonstrukcija postojeće javne i vanjske rasvjete u gradu Novigradu–Cittanova primjenom mjera energetski učinkovite i ekološki javne rasvjete“, te će taj projekt sredstvima FZOEU-a biti sufinanciran u visini do 1,4 milijuna kuna.

Cilj ovog projekta je implementirati optimalno tehničko-ekonomsko rješenje kojim će se dobiti učinci znatne uštede električne energije, smanjit će se emisije CO2, a poboljšat će se i svjetlo-tehnički parametri i uvjeti sigurnosti prometa. Konkretno, riječ je o uštedi električne energije od 289.000 kWh godišnje, što prema trenutnoj cijeni električne energije iznosi oko 323.000 kuna. Emisija CO2 smanjit će se pak za oko 110 tona godišnje. Smanjit će se i potencijalni rizici ekološkog onečišćenja zbog korištenja ekološki neprihvatljivih rasvjetnih tijela (npr. natrijeve ili živine žarulje na izboj u plinu). Spriječit će se i svjetlosno onečišćenje i primjena opasnih tvari, a sve to bez zaduživanja Grada ili potrebe za osiguravanjem neposrednih vlastitih dodatnih sredstava za investiciju. (REX)