Novi autorski album Tamare Obrovac i njezina Quarteta

Novi autorski album Tamare Obrovac i njezina Quarteta-135381

STIGLA NAM JE LA NUVOLA 
Dvadeset i pet godina nakon debitantskog albuma Ulika kojim je Tamara Obrovac inaugurirala  svoj unikatni glazbeni stil, a deset nakon albuma Ulika Revival, pred nama je Nuvola – novi autorski album Tamare Obrovac, treći koji je ova iznimna glazbenica i autorica ostvarila sa  svojim Tamara Obrovac Quartetom.  Album je od danas dostupan u Cantusovu webshopu i na svim digitalnim platformama.  Sedam autorskih kompozicija okupljeno je na tome albumu: od uvodne Na nebu postelja, preko skladbe La nuvola (Oblak) po kojoj je album dobio ime, put Zatancaj, Dvi divojke i Niki  drugi svit, sve do zaključnih Oče moj te Kovarskih litanija. Autorica svih skladbi i tekstova na  Nuvoli je Tamara Obrovac, osim stihova u skladbama La nuvola i Kovarske litanije kojima je
autor ugledni istarski pjesnik, inače Tamarin redoviti suradnik, Daniel Načinović.

Kao i na dosadašnjim albumima i ovaj najnoviji snimila je postava kvarteta koja se nije  mijenjala još od 1997. godine: Tamara Obrovac – vokal, Matija Dedić – klavir, Žiga Golob – kontrabas te Krunoslav Levačić – bubnjevi. Albumom Nuvola Tamara Obrovac Quartet obilježava 25 godina postojanja i zajedničkog muziciranja. Koncertom 29.3. na JazzHR-u u Tvornici kulture Tamara Obrovac Quartet prvi put  promovirat će Nuvolu pred najširom glazbenom javnosti, a nakon predstavljanja albuma u  Puli (6.4., Klub & knjižara Giardini 2) uslijedit će koncertne promocije u Splitu (27.4., Hrvatski  dom Split) te Zadru (28.4., Providurova palača). Naš istaknuti jazz kroničar Davor Hrvoj potpisuje uvodni tekst CD-a u kojem ističe novi  kreativni iskorak koji je Tamara Obrovac učinila albumom Nuvola:"Kad nakon njezinih nebrojenih nastupa i albuma – kojima je uvijek iznova iznenađivala –pomislimo da više ne može ostvariti neki veći pomak, novi zaokret u stvaralaštvu, Tamara ponovno oduševi novom kreativnošću. Iako je zadržala svoj prepoznatljiv pristup, njezine su nove pjesme potpuno drukčije od svega što je dosad radila – kontemplativnije, duhovnije i sugestivnije. Više nego ikad u ovim se skladbama osjeća razotkrivanje duše."

Nuvola je Tamarin 13. album, snimljen u Istarskom narodnom kazalištu u Puli krajem prošle  godine. Sama Tamara o njemu, kao i o suradnji s dugogodišnjim članovima kvarteta kaže: "Skladbe su nešto kompleksnije, iako slijede moj dosadašnji izričaj. Uvijek je izuzetno  zadovoljstvo svirati s Matijom, Krunom i Žigom, s kojima već 26 godina dijelim  beskompromisnu predanost glazbi. U ovom ansamblu se od samog početka stvorilo izuzetno razumijevanje, komunikacija i radost muziciranja koju dijelimo i danas."
I doista, Tamara na novom albumu uvlači slušatelja u svoj unutrašnji svijet i obuzima ih svojim vizijama, a te vizije, kako bilježi Hrvoj, dijeli i sa svojim glazbenicima, koji sviraju "ne samo iz duše, nego dušu samu":  "Iako godinama svira s istim suradnicima, dosad s njima još nije ostvarila tako iznimno  suglasje, takvu međusobnu vidovitost koja rezultira koherentnim izvedbama. Kao da ne  postoje glazbala, kao da ne postoje glazbenici - već sāmo svjetlo koje tek blago mijenja boje  onako kako umjetnici procesuiraju telepatski razmijenjene misli."

Album je Tamara posvetila ocu Ivanu Obrovcu, istaknutom slikaru iz Istre koji je preminuo  2019. godine. Njegova slika reproducirana je na naslovnici izdanja. Izdanje je objavila izdavačka kuća Cantus u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja, uz  potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ulogu tonskog snimatelja, miks i mastering potpisao je Bernard Mihalić iz Studija Podmornica, a glazbeni producenti su Bernard Mihalić i Tamara Obrovac.

(REX)