Novatec kreće s razvojem inovativnog električnog minibusa

Novatec kreće s razvojem inovativnog električnog minibusa-112853

ZA JAVNI PRIJEVOZ PUTNIKA I DOSTAVU ROBA
Labinski Novatec, tvrtka s četvrt stoljeća iskustva u automatizaciji i kontroli procesa, najavljuje diverzificiranje poslovanja snažnim iskorakom u e-mobilnost. U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba već tri godine razvija elektrificirano multifunkcionalno niskopodno vozilo što je prošlog tjedna rezultiralo potpisivanjem višemilijunskog ugovora o korištenju sredstava europskih fondova u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Riječ je o projektu izrade prototipa u dvije varijante - minibusa s 20 sjedala i dostavnog vozila istih gabarita ali i stvaranja vlastitog odjela za istraživanje i razvoj koji će nastaviti razvijati vozila i komponente u sektoru e-mobilnosti. 

Ugovor o dodjeli sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, kojim će se razvijati MUNIVO, inovativno multifunkcionalno niskopodno električno vozilo, potpisali su resorni ministar Tomislav Ćorić i direktor tvrtke Novatec d.o.o. Vladimir Peršić. 

Vrijednost projekta za razvoj minibusa koji će služiti za javni prijevoz putnika i dostavu roba, nešto je viša od 28 milijuna kuna. Novatec kao nositelj i partneri Fakultet strojarstva i brodogradnje te Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u sklopu projekta  izradit će dva prototipa vozila koja će ublažiti svakodnevne probleme putnika u gradskom i prigradskom prometu, ističe Peršić.

U Hrvatskoj nažalost, proizvodnja autobusa više ne postoji, ali zato znanja o njihovom projektiranju i izradi dijelova, ne nedostaje. Stoga je Novatec prepoznao tržišnu nišu, odnosno prostor za proširenje djelatnosti i povezao se s Katedrom za motore i vozila Fakulteta strojarstva i brodogradnje čiji su profesori i ranije izrađivali studije za autobuse i minibuse, za tvrtke poput Tvornice autobusa Zagreb i Eurobusa. 

Koncept MUNIVO-a temelji se na domaćem znanju, zaposlit će 15 inženjera!
Novatec i partneri posjeduju znanje i iskustvo, a vizija im je jasna - promijeniti industriju mobilnosti, u Hrvatskoj i šire. Koncept vozila MUNIVO osmišljen je na Katedri za motore i vozila Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Riječ je o vozilu M2 kategorije, koje se pokreće elektromotorom napajanim iz baterija te pogonom na stražnje ili sve kotače. Za proizvodnju minibusa zainteresirano je nekoliko internacionalnih investitora, između ostalog i partneri iz Južnoafričke Republike. U Novatecu vjeruju da će se veliki  dio proizvodnje odvijati u vlastitim pogonima u Hrvatskoj, a stvorit će i vlastiti odjel za istraživanje i razvoj. Upravo zbog ovog projekta u Novatecu namjeravaju zaposliti 15 inženjera. 

Četvrt stoljeća uspješna rada
Tvrtka Novatec d.o.o. ima više od 25 godina iskustva u automatizaciji i kontroli procesa u sektorima poput rudarstva i metalurgije, obnovljivih izvora energije, zgradarstva te brodogradnji. Od 2011. godine tvrtka ima ured u Južnoafričkoj Republici gdje je stekla reputaciju isporučitelja sofisticiranih tehnoloških rješenja sustava automatizacije u tzv. sektoru mining and metals. A osim minibusa za kojeg je prošlog tjedna potpisan ugovor, u Novatecu se namjeravaju okrenuti i e-mobilnosti u nautici, zaključuje Peršić.

Podršku projektu dala je i HGK – Županijska komora Pula, a predsjednica Komore Jasna Jaklin Majetić, ističe kako je u razvijanju projekta bio presudan vizionarski pristup lidera Vladimira Peršića koji dugoročno razvija visoki inovacijski kapacitet vlastitog tima inženjera, radeći na svjetskom tržištu i prepoznajući specifične potrebe određenih tržišta.

rex