Natječajna izložba “Svijet oko nas 2019”

Natječajna izložba “Svijet oko nas 2019”-103991

NACIONALNA KOLEKTIVNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MLADIH AUTORA
Druga natječajna izložba, temom, "Svijet oko nas 2019", za mlade hrvatske fotografe ispunila je očekivanja. Odazivom velikog broja autora na organizatori su na najboljem putu da ovim konceptom izložbe postanu redovna, tradicionalna i prepoznatljiva izložba za mlade autore. Na ovaj se natječaj prijavilo 97 autora, od najmlađih uz pomoć svojih roditelja, mentora i voditelja iz škola i udruga, do starijih samostalnih autora u zadanim kriterijima do 25 godina starosti. 

"Sada već možemo reći da smo pogodili temu, odnosno da je bila tematski dovoljno široka da joj se svaki autor mogao osobno prilagoditi prema svojim afinitetima, interesu i znanju." - kažu organizatori iz Centra vizualnih umjetnosti "Batana" iz Rovinja.  

Na natječaj je pristiglo 346 fotografija. Od toga je nominirano 29 kolekcija od samih autora. Učenici iz nekih osnovnih škola ozbiljno su shvatili ovaj projekt kako bi pokazali kreativnost u svojim fotografijama. Nagrade i pohvale koje su osvojili to nesporno dokazuju.                             

Članovima žirija u odabiru fotografija za izložbu, te podjelu nagrada i pohvala nije bilo lako. Od 346 prijavljenih fotografija odabrano je u četiri kruga za izložbu 110 fotografija od 86 autora i 6 kolekcija. Od toga dvije su nagrađene i četiri pohvaljene kolekcije. Autorima su dodijeljene tri nagrade i sedam pohvala. Također je organizator u suradnji s žirijem odlučio dodjeliti pohvale i za najmlađe učesnike. Dvije su pohvale su dodjeljene i učenicima, O.Š. Fran Franković iz Rijeke, posebnog razrednog odjela za učenike s teškoćama u razvoju.

"Nastojat ćemo i dalje raditi na promociji i poticanju mladih autora na interesu za fotografiju.  Nadamo se da smo opravdali Vaša očekivanja u organizaciji ove izložbe. Autorima koji nisu prošli ovogodišnju selekciju tokom žiriranja, želimo da se i dalje nastave baviti fotografijom. I ne odustaju. Očekujemo Vas i sljedeće godine, odazivom u još većem broju." - poručuju iz CVU Batana Rovinj. 

Spomenimo na kraju da je prvu nagradu osvojila Flavia Paliaga, drugu Hana Mrak, dok je treću nagradu osvojio Luka Matanić.

(REX)