Na nebu iznad Pule se događala drama

Na nebu iznad Pule se događala drama-88424

NATOV F16 U KVARU KRUŽIO SAT VREMENA IZNAD GRADA
U utorak u večernjim satima gotovo sat vremena iznad Pule se događala prva drama, vojni zrakoplov NATO pakta F16 imao je tehničke probleme te je pilot zrakoplova zatražio  slijetanje u pulsku Zračnu luku. Kako  je neslužbeno saznao Regional Express iznad Pule više od 45 minuta letjela su dva vojna zrakoplova NATO pakta F16, a Pula je odzvanjala zvukovima vojnih zrakoplova. Neslužbene informacije govorile su o tome  kako jedan od zrakoplova ima određene tehničke poteškoće  zbog čega u pulsku zračnu luku ne slijeću niti redovni putnički avioni. Fotoreporter Regional Expressa Manuel Angelini uspio je fotografirati dva vojna zrakoplova. Njihov let iznad Pule uznemirio je brojne  građane jer su avioni bili bučni  i nisu letjeli na velikoj visini. 

Također je i nekoliko vozila hitne pomoći pod sirenom izašlo na teren u isto vrijeme. 

Direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo ekskluzivno za Regional Express je potvrdio sve navedene informacije i u 21:30 izjavio: "Vojni NATO avion zatekao se u kvaru u letu i kružio je nad našim područjem zbog čega smo odgodili slijetanje aviona Croatia Airlains-a koji je u Pulu trebao sletjeti iz Amsterdama tj. preusmerili smo ga. Nakon nekog vremena što je vojni avion kružio odustao je od slijetanja i nastavio dalje, tj. nije ni pokušavao sletjeti u pulsku zračnu luku. Sve naše službe bile su u pripravnosti i situacija je sretno završila".

Naši čitatelji javljali su: "Večeras oko 20:35 - 20:40 h na nebu iznad Pule pojavila su se dva aviona tipa F-16 a zvuk njihovih motora se snažno čuje na području grada. U trenucima dok ovo javljamo napravili su četiri kruga nad širim gradskim područjem. Nije nam poznato kojem zrakoplovstvu pripada ovaj par lovaca kao ni razlog njihova prelijetanja nad poluotokom. Flightradar daje podatke samo o "letjelici" Sabre11 za koju nisu navedeni nikakovi letni parametri no vidi se kruženje iznad Pule... navodno jedan F-16 ima problema sa motorom...Oko 21:00 ka aerodromu hita vozilo prve pomoći i neoznačeno policijsko vozilo. Na skretanju za Valturu puno je ljudi koji prate šta se zbiva na nebu iznad aerodroma".

Uznemireni građani javljali su se u našu redakciju pokušavajući dobiti više informacija. "Srećom oko 21:30 prema radiokomunikaciji...F-16 odlaze za Aviano... procjenili su da imaju goriva i da će motor izdržati.." kaže nam čitatelj.

Croatia Airlines koji je bio na čekanju nakon svega je sretno sletjeo na Pulski aerodrom čemu je svjedočio naš fotoreporter.
(Foto Manuel Angelini/REX/M.T./D.B.M.)

Video vezan uz članak