Najavljena promocija fotomonografije “Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917.” - VIDEO

Najavljena promocija fotomonografije “Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917.” - VIDEO-67543

POZDRAV IZ LOVAČKE SOBE AUSTROUGARSKOG PLEMIĆA GEORGA VON TRAPPA SA VERUDE!
Sveučilišna knjižnica Pula priredila nam je danas nezaboravan i pomalo filmski doživljaj!
Konferenciju za novinare povodom promocije fotomonografije "Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917.", organizirali su u jedinom originalnom sačuvanom dnevnom boravku, ujedno i Lovačkoj sobi austrougarskog plemića Georga Von Trappa, u Villi Trapp, u Budicinovoj 11 u Puli.

Naime, u ponedjeljak, 2. svibnja, u 18.00 sati u Domu branitelja u Puli, u sklopu Dana Grada Pule i obilježavanju 100. obljetnice Prvoga svjetskog rata u Istri, istarskoj će i svjetskoj javnosti biti predstavljena ova izuzetna knjiga austrougarskog topničkog časnika Richarda Schustera, sa izborom od 534 ( od pronađenih 900 ) fotografija koje su snimljene u Istri tijekom Prvog svjetskog rata. Knjiga, za koju već sada, budući da sadrži ekskluzivne fotografije mjesta, građevina i vojne tehnologije koje danas više ne postoje, vlada izuzetan interes, čak i iz Japana, postanak duguje pronalasku albuma fotografija pronađenih u Sveučilišnoj, nekad Naučnoj knjižnici u Puli.

Mr.sc.Tijana Barbić-Domazet, voditeljica knjižnice, profesor i povjesničar Andrej Bader, urednik fotomonografije, kazali su kako je riječ o nevjerojatnom nakladničkom postignuću i zapravo ostvarenju Schusterova sna o knjizi stotinu godina kasnije. U knjizi su prikazane dakle 534 fotografije, pa čak i one lošije kvalitete, jer su do sada neobjavljene i nikad viđene, pa je uložen izniman trud da ih se očisti i objavi. Premda je uredništvo inzistiralo na očuvanju autentičnosti Schusterovog izraza i njegove vizije fotoalbuma, istodobno se suočilo s činjenicom da Richard Schuster nikada nije završio svoj album i da tri stotine fotografija nije potpisano.

Početno je poglavlje posvećeno Puli, i završno je posvećeno današnjoj Općini Medulin, što su i okosnice monografije. No, zbog čega su te fotografije toliko jedinstvene? Svaka osoba unosi sebe u fotografiju i crta pomoću svjetla jedan svijet, jedan određeni trenutak. Putem fotografije može se tuđim očima gledati vrijeme, prostorna razgraničenja i kroz tuđe poglede osjećati isti zanos.

Album fotografija iz Istre nastalih od 1914. do 1917.g. koje je objedinio austrougarski dopukovnik Richard Schuster, zapovjednik Pulskog obrambenog okruga 5a,predstavlja svojevrsnu vremensku kapsulu svakodnevnog života Pule i Istre, početkom i tijekom Prvog svjetskog rata. Riječ je o presjeku svakodnevnih aktivnosti časnika, vojnika i civila u pozadini glavnih bojišnica gdje se sve odvijalo polagano i bez većih problema i promjena, premda se promjene itekako zbivaju i potpuno će promijeniti način života i sudbine većine ljudi na tim fotografijama.

Dođite u ponedjeljak, 2. svibnja u 18.00 sati u dom branitelja u Pulu i skočimo svi zajedno stotinu godina u pulsku i istarsku prošlost. Najsretnijih 10 posjetitelja osvojiti će putem izvlačenja ovu fantastičnu knjigu, a Leharov "Le belle polesane" zasvirati će i Elda Krajcar Percan, uz brojna druga iznenađenja.

U idućim ćemo danima još najavljivati život ove iznimno vrijedne knjige, a za sada nam ostaje spoznaja da smo danas sjedili u dnevnom boravku Georga von Trappa i njegove obitelji, koji su tijekom dvogodišnjeg života u Puli, u jesen austrougarske monarhije, pili, družili se i smijali uz topničkoga časnika Richarda Schustera upravo u toj istoj sobi, u Villi Von Trapp, u Budicinovoj 11 u Puli.
(J. Vitasović/ foto-video: S. Tkalčec)

Video vezan uz članak