Najavljen 2. Mimohod branitelja Istarske Županije

POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI
Danas je u sjedištu Istarske županije u Puli najavljen 2. Mimohod branitelja Istarske Županije koji će se održati u utorak, 5. kolovoza u Puli, kada se u Hrvatskoj obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja.
Sve zainteresirane građane, na sudjelovanje u mimohodu, pozvao je dožupan Miodrag Čerina koji je istaknuo kako se radi o važnom danu za Pulu, Istarsku županiju i čitavu Hrvatsku. 'Prvi mimohod bio je dostojanstven i ponosan, očekujem da će i drugi biti takav', rekao je Čerina.
Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Istarske županije Vinko Knez je dodao da se očekuje bolji odaziv nego lani, te će prema procjenama na mimohodu sudjelovati oko 700 ljudi, a održati će se bez obzira na kišu.
Antun Kovačević, predsjednik Udruge dragovoljaca Pule pozvao je građane da na taj dan izvjese zastave na svoje prozore, dok je član organizacijskog odbora Zdenko Požgain i predsjednik Zajednice udruga Hvidre Istarske županije najavio i prigodnu izložbu ratnih i mirnodopskih fotografija. Izložba će se otvoriti u petak, 1. kolovoza u 10 sati u Domu hrvatskih branitelja. Svoje će fotografije i umjetničke slike branitelji prodavati po, kako je istaknuo Požgain, simboličnim cijenama od 1.000 kuna nadalje. 'Riječ je o oko 150 fotografija i vrhunskih slika osam autora branitelja invalida. Cijeli događaj otvorenja, uveličati će Osnovna škola Šijana, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, te branitelji dobrovoljci iz Osijeka koji će također izvesti nekoliko skladbi', najavio je Požgain i pojasnio da su svoj doprinos s fotografijama dale brojne udruge branitelja, njih 12 iz Istre i koordinacija udruga.
Ipak, ključni dan obilježavanja blagdana je u utorak kada slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja. Program započinje u 8 sati ujutro misom u Katedrali, nastavlja se u 9 sati odavanjem počasti hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na Centralnom križu, na Gradskom groblju, u 9.30 polaganjem vijenaca u parku Franje Josipa, dok je početak 2. Mimohoda branitelja Istarske Županije najavljen za 10 sati s početkom ispred Parka Franje Josipa. Mimohod će se nastaviti rivom, ulicom Svetog Ivana, Carrarinom ulicom, te Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja (ulaz nasuprot Kazališta).
Mimohod će pratiti Puhački orkestar Grada Pule i mažoretkinje, a na kraju će uslijediti domjenak za sve sudionike.
Svoj će doprinos dati i ultramaratonac Ivan Jagustin koji će za tu priliku istrčati mini maraton. (D.F./Foto: Diogo Banganho)