„Naj” Messierov maraton do sada!

POSTIGNUTI NOVI REKORDI
Višnjan-Tičan- U noći sa subote na nedjelju,  održan je 17. po redu Messierov maraton, a za razliku od proteklih godina, vremenske prilike su bile idealne, vedro nebo i proljetne temperature. Povoljne Okupljanje sudionika započelo je na Tičanu u 19:00 sati, a sam početak uz oduševljenje prisutnih, obilježen je plamtećom vatrenom kuglom na nebu (viđenom i iz Zagreba, Gorskog Kotara i Dalmacije!), koja je vjerojatno rezultirala padom meteorita u more kraj Ancone.  Koji početak!
Na natjecanje se na kraju odlučilo sedam ekipa. Zahvaljujući iskustvu i izuzetom vremenu i novoj lokaciji, ostvareni su izvanredni rezultati i postavljeni novi rekordi. Vrlo tijesno, prva tri mjesta zauzeli su Zagrepčani: Ogren Variola sa 107, Boris Štromar sa 106 i Vjekosalv Babić sa 105 identificiranih Messierovih objekata od ukupno njih 110. Uz natjecatelje, noćno nebo sa Tičana iskoristili su i brojni posjetitelji, mahom članovi astronomskih društava iz Ogulina, Pule, Rijeke, i Višnjana i Zagreba, te ljubitelji neba koji su na Tičan navratili da vide kako izgleda cijelonoćno promatranje zvjezdanog neba.
Sudci Uroš Todorović Mikšaj i Zlatko Ciganj priveli su natjecanje kraju bez ikakvih primjedbi natjecatelja, a "g-astronom" AD Višnjan, Marijan Dobrilović  te  višnjanska pekara su se pobrinuli da vatrena kugla ne bude jedino iznenađenje noći!
Druženje "sa zvijezdama" do zore, nije omelo sve sudionike da se u nedjelju  rano ustanu, oko 12:00 i okupe na dodjeli nagrada i priznanja i završnom ručku. Nakon  ručka, zajedničko slikanje na sunčanom Tičanu, razgovori o "idealnom" teleskopu i odlazak kućama.
Sa sobom su sudionici i posjetitelji ponijeli doživljaj noćnog neba centralne Istre, kokvog  zbog svjetlosnog onečišćenja, u svijetu  ima sve manje. (REX)