O internacionalizaciji ženskoga poduzetništva, izvozu te STEM zanimanjima ( science, technology, engineering, mathematics)  bilo je riječi na zanimljivom okruglom stolu, organiziranom u dvorani Luciano Delbianco, u sklopu Dana otvorenih vrata Politehnike Pula. Ova su zanimanja danas vrlo deficitarna..."/>

Na Politehnici Pula održan okrugli stol u sklopu Dana otvorenih vrata

Na Politehnici Pula održan okrugli stol u sklopu Dana otvorenih vrata-66009

"POLITIKA IZVOZNOG PROIZVODA I ŽENSKO PODUZETNIŠTVO"
O internacionalizaciji ženskoga poduzetništva, izvozu te STEM zanimanjima ( science, technology, engineering, mathematics)  bilo je riječi na zanimljivom okruglom stolu, organiziranom u dvorani Luciano Delbianco, u sklopu Dana otvorenih vrata Politehnike Pula. Ova su zanimanja danas vrlo deficitarna i izuzetno tražena svugdje u svijetu, a u Istarskoj ih županiji gotovo jedina osposobljava upravo Politehnika Pula, Visoka tehničko-poslovna škola. Sudionice i panelistice okrugloga stola na Politehnici pozdravio je i dekan Davor Mišković, te dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr .Mijo Mirković", Danijela Križman Pavlović.

O ulozi županije u internacionalizaciji poduzetništva govorila je zamjenica istarskoga župana Viviana Benussi. Ona je pokazala i najnoviju državnu statistiku o zapošljavanju, udjelu žena i muškaraca u radnom stanovništvu, odnosu brutto plaća. uglavnom, žene su daleko bolje obrazovanije od muškaraca, a za isti su posao i do 20% manje plaćene. Sve to nažalost ide i u prilog ekonomskoj migraciji. Izuzetak su jedino STEM zanimanja, u kojima su plaće visoke, a podjednako ih uspješno rade i žene i muškarci , a to su razine u kojima nema financijske diskriminacije.

Dr.sc. Alida Perkov, predsjednica BPW Prvog hrvatskog kluba, poslovne udruge 250 žena poduzetnica, a koja sutra slavi 15.g. postojanja, govorila je o projektima udruge. To su sada već nadaleko poznato udruživanje i međusobna kupovina proizvoda i usluga "lobbying for shopping" te predklasterizacija. U njoj mikro i male poduzetnice komplementarno zajedno nastupaju na tržištu općenito, dijeleći sajamske i marketinške troškove. Poznate su tako primjerice, dizajnerska i marketinška košarica, slatka i slana istarska košarica.  Informacija je danas ključna vrijednost, dodala je Perkov, rekavši da onaj tko brže i bolje dolazi do nje, ima veliku prednost na tržištu.

O web podršci malim tvrtkama za plasman izvoznog proizvoda govorila je Tanja Dragišić , suvlasnica 05vizije.net, rekavši kako bez kvalitetne internet prezentacije tvrtke uopće u globaliziranom svijetu nemaju nikakve šanse na tržištu. Tanja je štoviše počela nalaziti klijente i u Kini, posvjedočivši kako je u internetskom poslovanju internacionalizacija i izvoz pameti i usluga neophodna.

Na nju se svojim sjajnim primjerom nadovezala i mr.sc.Darija Božac Marjanović, vlasnica i direktorica Regional Expressa. Regionalove usluge štoviše koristi i svjetski div Google, a kao poslovnoga partnera i marketinšku agenciju, u smislu vidljivosti pri EU projektima i planiranja medijske kampanje,  i brojne institucije poput Sveučilišta Jurja Dobrile, Istarske razvojne agencije, Zaklade za razvoj civilnog društva, razna učilišta te druge privatne i konzultantske tvrtke.

Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, na nekoliko je njihovih najnovijih poslovnih uspjeha zorno pokazala kako kultura može biti sjajanalat u internacionalizaciji ženskog poduzetništva. Dani brazilske kulture u Puli samo su jedan primjer, a način digitalizacije knjiga koji koriste u Puli oduševio je Brazilce.

Loredana Jurman Papišta , vlasnica i direktorica pazinskog eltora d.o.o., posvjedočila je da njihova pametna rasvjetna tijela, osim u Hrvatskoj ( nova Opća bolnica Pula, stadion Aldo Drozina), svijetle u Rusiji i sada već Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Loredana se ujedno zahvalila i Politehnici na sjajno obrazovanim studentima, koji su sada njihovi uspješni djelatnici.

Sa Politehnike Pula, o STEM zanimanjima i njihovoj budućoj ogromnoj potražnji, govorile su Sanja Grbić Babić te Tamara Žufić Košara. Predstavile su Politehniku kao ustanovu sa koje izlaze visoko osposobljeni polivalentni kadrovi, čiji uspjeh i vrijednost prepoznaju i tijekom programa razmjene Erasmus plus. Predstavile su ovu pulsku ustanovu, koja će 29.ožujka proslaviti 15.godina uspješnoga djelovanja i pozvale studente da upravo Politehniku odaberu kao ustanovu gdje će studirati.

Ukoliko i Vi želite učiniti isto, još sutra, u subotu, 5.ožujka na Tržnici Pula, od 9.00 do 12.00 sati možete posjetiti info punkt Politehnike Pula. Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije o studiranju ali i moći izvršiti predupis. 

(J. Vitasović/ foto: Safet Omerović Basso)