Na OET-u najavljena radionica “Forenzičko računovodstvo”

PREDAVAČ PROF.DR. GEORGE STEVENSON SMITH
Na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli danas je na konferenciji za medije najavljena radionica i seminari na temu "Forenzičko računovodstvo" američkog predavača prof.dr. George Stevenson Smitha sa Southeastern Oklahoma State Univerity, John Massey Shool of Business. Konferenciji za medije prisustvovali su prof.dr.sc. Danijela Križman Pavlović, zamjenica pročelnika OET-a, prof.dr.sc. Lorena Mošnja Škare, voditeljica Katedre za računovodstvo pri OET-u te prof.dr. George Stevenson Smith.
Prof.dr.sc. Križman Pavlović uvodno je rekla kako profesor Stevenson Smith na OET-u boravi cijeli semestar, od 1. ožujka do 15. srpnja, te je peti u nizu sveučilišnih profesora iz SAD-a koji gostuje pri OET-u. Inače, profesor Stevenson na OET-u boravi u okviru Fulbright programa koji je pokrenut 1946. godine od stane američkog senatora J. William Fulbrighta. Fulbright program ima za cilj osigurati razmjenu znanja, mišljenja i vještina između SAD-a i ostalih 155 zemalja koje su uključene u ovaj program. Važno je za istaknuti da je do sada 43 Fulbrightovih stipendista dobilo Nobelovu nagradu, a njih 78 dobitnici su Pulitzerove nagrade.
Prof.dr.sc. Mošnja Škare istaknula je stručnost profesora Stevensona iz područja Forezničkog računovodstva. Istaknuti profesor Stevenson će tijekom svog gostovanja na OET-u održat praktične radionice i seminare iz područja forenzičkog računovodstva. Radionice i seminari namijenjeni su svoj zainteresiranoj stručnoj javnosti, računovođama, revizorima, gospodarskim i financijkim inspektorima, financijerima te svima onima koji su suočeni s pronevjerom novca ili lažiranjem financijskih podataka.
Prva, uvodna radionica održat će se u petak, 29. travnja s početkom u 11 sati pri OET-u. Drugi dio jesu dvodnevni seminari koji će se održati 16. i 17. svibnja s poečtkom u 10 sati, također pri OET-u na kojima će se detaljnije razraditi teme koje će biti predstavljene na prvoj radionici. Profesor Stevenson obradit će teme o ulozi računovodstva u otkrivanju prijevara, klasični oblici prijevara, lažiranje financijskih izvještaja, pronevjera novca, digitalna forenzika, metodologija prikupljanja elektroničkih dokaza, metodologija evaluacije šteta i dr. Za cilj ima odgovoriti na pitanje koliko računovođe mogu pridonijeti da se prijevare pravovremeno otkriju. Da je tema forenzičkog računovodstva aktualna svjedoči rastući broj pronevjera te činjenica da se pri FBI-u zaposlilo čak 600 agenata u tom svojstvu, dok je broj forenzičkih računovođa porastao za 40 posto.
Profesor Stevenson se nadovezao rekavši kako je forenzičko računovodstvo velika stvar koja pronalazi svoj interes. Budući da računovodstvena poduzeća ne mogu otkriti probleme, to je fokusna točka forenzičkog računovodstva. Forenzičko računovodstvo treba dati odgovor kako bi se mogle identificirati prijevare te je interes za to područje vrlo velik. No, forenzičko računovodstvo ne obuhvaća samo klasično računovodstvo i klasične prijevare, već je to šire područje koje se bavi informatičkim prijevarama i informatičkom kriminalu, tj. kako netko uđe u bazu podataka neke firme i ukrade podatke. Profesor Stevenson je naglasio kako su nekada bili samo papiri, a danas je sve u elektronskom obliku, stoga se i forenzičko računovodstvo širi na to područje. Istaknuo je kako ideja forenzičkog računovodstva ide puno dalje od samih prijevara. Rekao je da će u dva dana seminara ići puno više u detalje i što radi računovodstvo da zaustavi ovu vrstu kriminala.
Inače, profesor Stevenson je autor velikog broja članaka iz područja forenzičkog računovodstva te je i suautor knjige: Forensic and Investigative Accounting, koja će svoje peto izdanje, sa više primjera i problema, ugledati na jesen ove godine. Profesor je prije svoje akademske karijere djelovao kao ovlašteni javni i upravljački računovođa te je bio financijski analitičar pri Securities and Exchange Commission, Washington DC. (E.O.)