Na Kaštijunu se dogodio incident zbog otjecanja zagađenih voda

Na Kaštijunu se dogodio incident zbog otjecanja zagađenih voda-134198

NAČELNIK KIRAC OGORČEN KOMUNIKACIJOM S UPRAVOM KAŠTIJUNA
Prije desetak dana, zbog velikih kiša, na odlagalištu Kaštijun došlo je do izlijevanja otpadnih voda u okolni teren. Iako su iz Kaštijuna i Grada obavijestili javnost tvrdeći da nije došlo do eko incidenta, Regional Express saznaje kako predstavnici Općine Medulin imaju sasvim suprotne informacije u vezi ovog događaja. 

Naime, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac nije bio pozvan na sastanak s predstavnicima Grada Pule i Kaštijuna. Revoltiran ovim priopćenjem, poslao je upit upravi Kaštijun, ali do danas nije dobio odgovor. Općina Medulin najbliži je susjed odlagalištu otpada  stoga se lokalno stanovništvo žalilo na zagađenost i izlijevanje sadržaja do njihovih poljoprivrednih zemljišta. Obratili smo se načelniku Općine Medulin i direktno ga upitali kakva je trenutno situacija na terenu te ima li Općina više informacija u vezi istjecanja zagađenih voda na poljoprivredna zemljišta. 

"Zabrinuti smo i nezadovoljni nedavnim incidentom koji se dogodio na Kaštijunu, odnosno izljevom nepoznatog sadržaja iz prepunjenih drenažnih spremnika do poljoprivrednih zemljišta u samoj blizini. Znamo da se u neposrednoj blizini Kaštijuna nalaze naši poljoprivrednici koji uzgajaju povrće te koriste vodu koja ovim curenjem dovodi do potencijalnog zagađenja, koji još uvijek nije utvrđen, barem prema informacijama koje smo saznali iz medija. Odmah po saznanju da je došlo do otjecanja zagađenih voda, poslali smo upit društvu Kaštijun d.o.o., u subotu 21. siječnja, no međutim do danas, nismo dobili službeni odgovor, jedina saznanja koja imamo je upravo ono što pročitamo u medijima, a to je da je naručena analiza. Vjerujemo da će odgovor i nama stići u narednim danima, a kada ga budemo dobili odmah ćemo informirati naše mještane.", odgovara nam načelnik. 

Iz Grada Pule su priopćili kako je naložena kemijska analiza vode od dva laboratorija - ZZJZIŽ i Hidrolab Rijeka, no po svemu sudeći analiza je još uvijek u tijeku. 

"Nadam se također, da će se komunikacija s nama kao prvim susjedima Kaštijuna od strane Uprave Kaštijuna poboljšati, da će početi odgovarati na naše upite, pozivati nas na sastanke kao i informirati o situaciji na Kaštijunu te ćemo na tome inzistirati. Informiranost nas i naših mještana je prioritet, obzirom da najveće posljedice postojanja Kaštijuna trpe naši mještani, posjetitelji i turisti.", zaključuje Kirac. 

(Hana R.)