Na Facebooku pokrenuta grupa Stop Pula Non Stop

„RAT“ OKO PROJEKTA PULA NON STOP SE NASTAVLJA
Na Facebooku je jučer pokrenuta grupa Stop Pula Non Stop u koju su se u jednom danu učlanilo gotovo 400 ljudi. Radi se o grupi koja je nezadovoljna projektom Grada Pule nazvanom Pula Non Stop. Tekst s Facebooka prenosimo u cijelosti
„Pula Non Stop, tzv projekt za kulturno oživljavanje Pule je u svakom pogledu štetan za kulturu grada i uvredljiv za sve koji je sustavno promišljamo.
Odluka o njemu se donosi mimo regularnog natječaja nadležnog odjela uoči lokalnih izbora, e da bi se inaugurirao kao projekt od posebnog interesa u prethodnom rebalansu proračuna sa iznosom od 650.000 kn. Upravo tim rebalansom proračuna oduzeta su tj. smanjenja sredstva gotovo svim proračunskim korisnicima u kulturi. 650 tisuća kuna za projekt koji, siguran sam, nitko od relevantnih aktera u kulturi grada ne odobrava i u čije osmišljavanje, ukoliko je on uopće potreban kao takav, nije bio uključen nitko.
Izostala je javna rasprava i zajedničko promišljanje o ovom projektu, gradsko vijeće i kulturna vijeća se o njemu nisu ni mogla očitovati, te nisu stvoreni zdravi temelji da bi on uopće trebao preživjeti zimu.
Međutim, saga se nastavlja u obliku "pulp fiction" trakavice sijući novu dozu noćnih mora. Naime, nakon što je 28. listopada novinarka Glasa Istre zatražila "precizne iznose o tome koliko je Grad izdvojio za projekt koji se uglavnom svodi na prepisivanje već postojećih i nekih tradicionalnih pulskih manifestacija, uputivši pritom i dvije požurnice", odgovori s Foruma konačno su stigli do redakcije Glasa Istre.
Za potrebe projekta "Pula Non Stop" potrošeno je točno 723.986 kuna! Dakle, 73.986 kn više.
I onda, kao u nekoj petparačkoj komediji "spin" godine. Na jednom drugom mjestu gradonačelnik Miletić objašnjava: "Nije potrošeno više od plana, nego se jednostavno radi o tome da sam tražio, s obzirom na to da je projekt izazvao toliki interes javnosti, da se navedu svi izravni i neizravni troškovi manifestacija, neovisno s koje su stavke isplaćeni, i zato je iznos veći."
Ovaj spin nameće nova pitanja: Što su to izravni a što neizravni troškovi? Sa kojih su stavki isplaćeni? Zašto bi zbog toga iznos bio veći?
Ostaje samo konstatirati da je jeftini (u ovom slučaju skupi) populizam zauzeo mjesto konstrukivnoj javnoj raspravi o javnim kulturnim politikama. Još jednom se pokazalo kako su interesi vladajućih obrnuto proporcionalni interesima građana/ki.
Ovim putem tražim:

- odgovor na gore postavljena pitanja kao i na ona koja će tek biti izrečena
- javnu raspravu (na poziv "Pododsjeka za informiranje Grada Pule") o ovom projektu
- javnu ispriku građanima/kama ovog grada zbog učinjene štete
- zaustavljanje financiranja ovog projekta
Nažalost, ima još puno pitanja koja će, nadam se, biti otvorena na ovoj grupi.
Ili možda neće?
Učini prvi korak i pozovi svoje FB prijatelje/ice da se pridruže grupi.