Možemo se družiti. ali nije dozvoljen neposredni fizički kontakt

Možemo se družiti. ali nije dozvoljen neposredni fizički kontakt-107748

DONOSIMO PREPORUKE KAKO SE PONAŠATI U IZLASCIMA, ZABAVAMA I NA
RAZNIM DOGAĐANJIMA Spomenimo odmah na početku, da biste bili u zadnjem danu u istarskoj županiji donijeli pomutnju, što se smatra odlučnim stožerima, koji je prvi 25. lipnja donio Odluku o obaveznom poštivanju Hrvatske preporučuje javno zdravstvo u sklopu održavanja javnih događanja i okupljanja, kulturnih programa, manifestacija, sportskih događaja i vjerskih događanja - na otvorenom i zatvorenom prostoru, da bi se ubrzo povuklo. 

Ostalo je u cijeloj ovoj proceduri i jedan važan detalj, znači moguće je družiti, odlaziti na događanja i noćne klubove, ali je preporučen struk da ne dođe u neposredni fizički kontakt ples, ljubljenje i grljenjem. 

A tužno da vidimo u sažetim crtama koje su preporučene HZJZ i nacionalnog Stožera civilne zaštite RH.

NOĆNI KLUBOVI

Na ulaz u prostor kluba ili neposredno nakon ulaza na vidljivom mjestu mora se postaviti obavijest o objavljivanju opskrbljujućih mjera i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na ulazu u prostor u samom prostoru na još nekom mjestu lako možete posjetiti posjetitelje, izvođače i osobno treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredinama za ruke i jasno istaknuti obavijest o informisanju o dezinfekciji ruku. Posjetitelji i osoblje trebali su prije dolaska u klub izmjeriti tjelesnu temperaturu. 

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (publike, izvođača i osoblja) od 1,5 metra. Razmak od 2 metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni. Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice. 

Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen. Maksimalan broj osoba na otvorenim ili u zatvorenim prostorima podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja, a od 1. srpnja je 350 u zatvorenim prostorima i 1000 na otvorenim prostorima.

IZVEDBE I PROGRAMI NA OTVORENOM

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom. Označavanje sjedećih i stojećih mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar, te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U zatvorenom prostoru preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta. 

JAVNA DOGAĐANJA I OKUPLJANJA

Omogućuje se organiziranje javnih događanja i okupljanja osoba na otvorenim prostorima odnosno u zatvorenim prostorima. Najveći broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima, odnosno raspodjele površine otvorenog odnosno zatvorenog prostora od po 4 m2 po osobi. Najveći broj na javnim okupljanjima je 300 u zatvorenim prostorima, 500 na otvorenim prostorima.

SVADBENI OBREDI I SLAVLJA

Preporučuje se vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona. Preporučuje se korištenje maske za lice ili medicinskih maski za osoblje koje poslužuje na svadbenim slavljima. Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje obreda i slavlja na otvorenom. Preporučuje se da se na svadbeno slavlje ne pozivaju uzvanici stariji od 65 godina ili obojeli od kroničnih bolesti (srčano-žilnog, dišnog sustava ili koji imaju šećernu bolest).
 
Od 1. srpnja najveći broj uzvanika u zatvorenom prostoru biti će 300, dok će na otvorenom to biti 500 ljudi.

SPROVODI

Za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba (sudionici, predstavnici vjerskih zajednica i osoblje) od 1,5 metra. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. 

Ožalošćene osobe koje su u samoizolaciji:

- Ožalošćenim osobama članovima obitelji koje su u propisanoj samoizolaciji zbog moguće izloženosti virusu SARS-CoV-2 treba omogućiti dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj. - Propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe. 
- Ne smiju dolaziti na pogreb, posljednji ispraćaj ili polaganje urne ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi. 
- Trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz i koristiti medicinsku masku kojom će prekriti nos i usta. 

Na kraju spomenimo, da je maksimalni broj osoba otvorenih ili u zatvorenim prostorima podložan promjenama pogodnim rezultatima analiza i kontinuirane epidemiološke procjene stanja, a što se tiče odnosa i na epidemiološkim mjerama. 

(Rex)