Mlada Puležanka nominirana za nagradu Dobrotvorka godine 2014

Mlada Puležanka nominirana za nagradu Dobrotvorka godine 2014-53517

NAGRADA ZAKLADE ZAMAH ''JOSIPA VANCAŠ-DOBROTVORKA GODINE''
Zaklada Zamah, vođena idejom da žene u filantropiji zaslužuju više mjesta, pokrenula je nagradu Josipa Vancaš - dobrotvorka godine, a ove godine je za tu ngradu nominirana jedna Puležanka.

   Puležanka Sanja Knežević je studentica hrvatskog jezika i književnosti, predsjednica udruge za razvoj civilnog društva „VRISAK“, članica književnog udruženja „DIM“ te bivša povjerenica građanske inicijative „Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!“. Iako je iza nje gotovo desetogodišnje iskustvo u aktivizmu i humanitarnom radu, ova mlada djevojka rođena je ne tako davne 1990.g.

   Svoj prvi kontakt s aktivizmom imala je već s nepunih 12 godina kada se, kao svjedokinja fizičkog nasrtaja na školskog kolegu, obratila pismenim putem pravobraniteljici za djecu. Kao maturantica, 2008. godine, pridružuje se građanskoj inicijativi „Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!“ te biva jedna od troje glavnih organizatora prosvjeda koji su u Hrvatskoj 5.12.2008. izvukli na ulice 10.000 nezadovoljnih građana.

   1.6.2009. samostalno vodi prosvjed na Markovom Trgu gdje u predstavništvu Sabora i Vlade uručuje plaketu s logotipom fige sa porukom: „Građani RH vam vraćaju ono što ste im dali – FIGU“. Iste godine, započinje objavljivanje svojih članaka na stranici Pollitika.com gdje biva najmlađi sudionica u aktualnim političko-socijalnim temama. Nagrađena je poveljom „Prijatelj pacijenta“ za izuzetan doprinos u upozoravanju javnosti na probleme zdravstvenog sistema s kojima se suočavaju brojne oboljele osobe.

   U listopadu 2009. Sanja piše dirljivo pismo svom tati nakon njegove iznenadne i prerane smrti. Pismo pod naslovom „Kada umreš više nisi branitelj“ te snimku objavljenu u emisijama HRT-a Hrvatska uživo, Nedjeljom u 2 i 8.kat pročitalo je, pogledalo i podijelilo više od 100.000 ljudi.

   22. travnja.2011. godine, na rođendan Luke Ritza, organizirala je veliki projekt „Vriskom protiv nasilja“ u kojem je u sedam hrvatskih gradova, zajedno sa suradnicima, organizirala koncerte s ciljem osvješćivanja problema porasta nasilja među mladima. Središnja aktivnost svakog koncerta bila je „Minuta Vriska“ koja je zamijenila tradicionalnu „minutu šutnje“ i tako odala počast svim žrtvama.

   U svojoj poeziji, prozi i novinarskom radu ova je djevojka svojim britkim, direktnim, iskrenim i nadasve strastvenim progovaranjem o temama iz svakodnevnice te izraženom borbom protiv mržnje i diskriminacije bilo kojeg oblika uvijek bila zamijećena. Zabilježena su njezina medijska gostovanja u Latinici, Hrvatskoj uživo, 8. katu, te prilogom u Nedjeljom u 2.
Mnogo puta suočena s jednim te istim pitanjem: Zašto se bori za tuđa prava? Sanja odgovara riječima: „Danas sam studentica, ali već sutra ću biti zaposlenica. Bit ću nečija žena i nečija majka. Bit ću umirovljenica, a možda i beskućnica, možda ću ostati bez posla. Možda ću i oboljeti. Pitate me zašto se borim i za tuđa prava? Zato što sam svjesna da već sutra mogu postati sve nabrojano. Sasvim sam Dodirljiva.„

   Što god bila ili što god ova djevojka postala, jedno je sasvim sigurno: posebna su buđenja u njezinoj koži. Rex/E.S.