Ministar Fuchs ignorira zahtjeve akademske zajednice?

ODRŽAN PLENUM SVEUČILIŠTA JURJA DOBRILE U PULI
Treći Plenum Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održao se , 1. ožujka 2011., neposredno nakon Tribine o nacrtima prijedloga zakona o sveučilištu, znanosti i visokom obrazovanju. Na Tribini su, između ostalih, predstavnici Sveučilišta u Prosudbenim povjerenstvima, rektor Robert Matijašić i prorektorica Đeni Dekleva-Radaković, izložili dosadašnji rad i zaključke Povjerenstava –ističe se u priopćenju pristiglom u redakciju RegionalExpressa, a koje potpisuje Plenum. U nastavku donosimo njihovo priopćenje vezano za zakon o visokom školstvu i javnu raspravu koja se o njemu trenutno provodi, a čiji tijek je bio predmet oštre kritike predstavnika Plenuma Sveučilišta Jurja Dobrile koji su najavili nove akcije  pod motom „Jedan svijet, jedna borba“.
U priopćenju stoji : „Plenum je donio jednoglasan stav o posljednjim događajima. Naime, očito je da je većina primjedbi koje je akademska zajednica poslala u tobožnjoj javnoj raspravi izignorirana te da se u novim nacrtima neće ništa drastično promijeniti, kao što ministar Fuchs predstavlja javnosti. Glavni problemi kao što su financiranje putem programskih ugovora, upisnine, piramidalni sustav napredovanja kroz zvanja, i tako dalje, ostaju i dalje u nacrtima prijedloga zakona čak i u zaključcima povjerenstava, što i ne čudi, budući da akademska zajednica od samoga početka govori kako su ti zakoni nepopravljivi te ih treba u potpunosti odbaciti.
Povjerenstva su samo farsa za javnost koja bi trebala lažno prikazati da Ministarstvo namjerava prihvatiti volju svojih građana, međutim, prema rečenome na Tribini, čak i kad bi povjerenstva odbacila neke za nas diskutabilne članke, to ne jamči niti prisiljava Ministarstvo da njihove prijedloge uvaži.
Iako se spremamo na drugi krug javne rasprave, ne vjerujemo da će se njime stvari drastično promijeniti. Sasvim je jasno da će ti zakoni ići u saborsku proceduru izglasavanja najvećim dijelom onakvi kakvi su i bili u prvotnom predstavljanju. Na nama je, u suradnji s profesorima udruženima u Akademsku solidarnost, ali i svim ostalim građanima, da nađemo način da to zaustavimo te da se ti zakoni u takvome obliku ne izglasaju. Zbog toga najavljujemo nove akcije o kojima će javnost biti pravovremeno obaviještena“ – ističe se u pristiglom priopćenju. (REX)