Marko Zdravković-Kunac u programu “Druženje s umjetnicima”

Marko Zdravković-Kunac u programu “Druženje s umjetnicima”-79443

''DRUŽENJE S UMJETNICIMA'' GRADSKE RADIONICE PULA
U nedjelju, 9. srpnja 2017. u 21:00 sat, u programu "Druženje s umjetnicima" Gradske radionice sudjeluje filmski producent i režiser Marko Zdravković - Kunac, osnivač i dugogodišnji voditelj Pulske filmske tvornice. On će predstaviti svoje iskustvo ustrajnog angažmana u području neovisne filmske produkcije, osobito u kontekstu aktivizma i djelovanja unutar organizacija civilnog društva, a posebno će ukazati te objasniti važnost kontinuiranog edukativnog djelovanja kao i uspostave sustava podrške i pomoći mladim autorima u procesu filmskog stvaranja.

Marko Zdravković - Kunac rođen je 1977. godine, a tijekom gimnazijskih dana glumi i stvara u  KIT GRM-u (Kreativno istraživački tim Gradske radionice mladih). Osnivač je ritualnog teatra "Menerik" u sklopu kojeg radi dvije predstave 1996. u Puli. Studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu, a kasnih 90-ih postaje koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture (ATTACK), kao i osnivač Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI) 1998. godine. Nešto kasnije, 1999. godine zajedno sa skupinom mladih filmaša i aktivista osniva FADE IN (Fantastično dobre institucije) neprofitnu organizaciju koja funkcionira kao produkcijski studio.

Kao producent i novinar FADE IN-a realizirao je preko 150 reportaža za HRT-u. Pored toga producirao je TV-serijal "Treći sektor", a u koprodukciji s udrugom B.a.B.e. dokumentarni film "Iskrivljeni odrazi" Tatjane Božić te realizirao niz namjenskih filmova. Tijekom sljedećih godina radi kao profesionalni montažer u raznim studijima kao i na lokalnim i državnim televizijama.

Godine 2004. pokreće "Pulsku filmsku tvornicu" s ciljem poticanja razvitka filmske i video kulture, produkcije filmova te sustavne edukacije filmskih autora.  U PFT vodi produkciju filmova, školu animiranog filma te radionicu filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi. Pulska filmska tvornica je specifična udruga koja stvara i podržava filmske autore te svojim znanjem uobličava njihove autorske ideje. Marko Zdravković - Kunac producent je dvije sezone emisija o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti "Medionauti" (2016.-2017.), zatim serije autorskih kratkih dokumentarnih filmova "Istarske štorije" (2017.) koji prikazuju Istru i istarske teme na drugačiji način, lišen sentimentalnosti i stereotipa. Režiser je kratkog dokumentarnog filma "Improvizacije" (2017.). (REX)

 

Link: