Lerotić:  Za vraćanje povjerenja građana u institucije, ovakve odluke moraju biti nadstranačke

Lerotić:  Za vraćanje povjerenja građana u institucije, ovakve odluke moraju biti nadstranačke-121588

DANAS U SABORU
Danas se u Saboru raspravljalo o prijedlogu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se Radovan Dobronić imenuje za predsjednika Vrhovnog suda. IDS-ov zastupnik, Marin Lerotić, iznio je stav kako pravosuđe zaista je jedno kompleksno područje, ali da je svejedno izbor predugo trajao te da je cijela priča trebala biti već odavno završena.

-Prema istraživanju Eurobarometra pokazalo se da građani Republike Hrvatske nažalost imaju najlošije mišljenje upravo o neovisnosti hrvatskog pravosuđa. Prema ispitanicima navedenog istraživanja glavni razlog za loše mišljenje je miješanje ili pritisak Vlade ili političara, dok je na drugom mjestu pritisak iz ekonomskih ili drugih interesa. Velik broj građana se izjasnio i da pozicija sudaca ne jamči dovoljno njihovu neovisnost. Zar nam to ništa ne govori? - priupitao je Lerotić.  

Zastupnik je podsjetio da nije ovdje samo riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda jer se zna da on sam ne može promijeniti cijelo stanje pravosuđa i napraviti revoluciju, posebice ne u instituciji kao što je Vrhovni sud.  Istaknuo je da želi vjerovati kako je ovo jedan mali korak u pravom smjeru da bi se vratilo povjerenje u institucije i kako je društvo spremno napraviti iskorake za poboljšanje pravosuđa.

-Jedan od tri glavnih razloga za iseljavanje mladih iz naše države leži upravo u osjećaju nesigurnosti i osjećaju nepovjerenja u pravosuđe. Ta slika se može jedino promijeniti na način da se jačaju institucije i vrati osjećaj građanima da Hrvatskom ne upravljaju ljudi nego zakoni. Sudac Dobronić, koji je mnogima poznat iz slučaja Franak, dao je nadu svim oštećenima i zato smatramo da je on ispravan i odgovoran izbor, završava Lerotić. 

(REX)