Lerotić: Ovaj Prijedlog proračuna ne budi nadu u bolje sutra!

Lerotić: Ovaj Prijedlog proračuna ne budi nadu u bolje sutra!-132488

IZ SABORSKIH KLUPA
Tijekom saborske rasprave o Prijedlogu državnog proračuna za 2023. godinu, zastupnik kluba IDS-a, Marin Lerotić, istaknuo je kako će deficit proračuna iznositi 1,6 milijardi eura, odnosno oko 12 milijardi kuna, što ćemo pokriti novim zaduživanjem. 

- Najveći prihodi proračuna planirani su od PDV-a, doprinosa te pomoći iz EU od gotovo 33%. Nikada dosad nismo toliko ovisili o sredstvima EU i smatramo to vrlo rizičnim, naročito u okolnostima u kojima se nalazimo – velika inflacija i s tim povezana ekonomska i energetska kriza, zahtijevaju da Vlada konačno promijeni svoj arogantni odnos prema oporbi i građanima kakav je imala ranijih godina kada su gotovo svi amandmani opozicije redom odbijani, bez suvislog obrazloženja, kazao je Lerotić te dodao kako je još i arogantnije kada Vlada prihvati 2 do 3 amandmana, no iste projekte u proračunu nikada ne realizira.

Istaknuo je kako su zastupnike IDS-a birali građani Istre, Rijeke i Kvarnera da se u Saboru bore za projekte koji za te ljude znače napredak i veću kvalitetu života. 

- Projekti koje će Klub zastupnika IDS-a predložiti u obliku amandmana na proračun nisu tu da bi se ostvarili interesi neke političke stranke, nego da bi se povećala kvaliteta života naših ljudi, naglasio je Lerotić te napomenuo kako je Klub IDS-a podnio 54 amandmana na državni proračun ukupne vrijednosti preko milijardu kuna odnosno preko 174 milijuna eura te kako svaki od tih amandmana ima za cilj povećati kvalitetu života naših sugrađana.

Istaknuo je da Klub IDS-a ovakav prijedlog državnog proračuna za 2023. godinu neće podržati i dodao da je zabrinjavajuće gledati svake godine sve veći minus državnog proračuna, neiskorištavanje potencijala koje imamo u vidu povlačenja sredstava iz EU fondova, neiskorištavanje potencijala u vidu državnog zemljišta, u privlačenju novih kako domaćih tako i inozemnih investicija, uklanjanju birokratskih prepreka i smanjivanju državne administracije, stvaranju pravne i poslovne sigurnosti te reformiranja određenih bitnih resora poput zdravstva ili obrazovanja.

Stava je da je s proračunom svake godine ista priča jer pretačemo iz šupljeg u prazno te zaključio da je ovaj proračun nastavak priče koja nikako ne budi nadu da će sutra hrvatska biti zemlja u koju se žele vratiti oni koji su je napustili!

(DV)