Lara Kliba brončana na europskim olimpijskim igrama mladih

Lara Kliba brončana na europskim olimpijskim igrama mladih-60522

VELIKI USPJEH U GRUZIJI
Pulska judašica Lara Kliba osvojila je treće mjesto na europskim olimpijskim igrama mladih (EYOF) u gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju. Šesnaestogodišnja članica istarskog borca nastupila je u sastavu hrvatske delegacije koja broji pedesetak članova, koji su se natjecali u 10 sportova.

U njenoj kategoriji do 63 kg nastupilo je 20 djevojaka. Lara je u prvom kolu bila slobodna, a u drugome joj je protivnica bila Britanka Acelya Toprak. Lara je vodila opreznu borbu tijekom koje je ostvarila minimalnu prednost zbog jedne kazne dodijeljene njenoj protivnici. U posljednjoj minuti borbe Toprak je preuzela rizik kako bi pokušala vratiti zaostatak, što je Lara znala iskoristiti i plasirala bacanje „uchimata“ za ipon.

U četvrtfinalu je svladala izuzetno snažnu Grkinju Minu Agnetu Ricken. Lara nije uspjela plasirati bacanje ali je kroz čitavu borbu bila dominantna što je kapitalizirala sa tri kazne za Grkinju, te je mirno privela borbu kraju i plasirala se u polufinale.

Polufinalna protivnica bila joj je Ukrajinka Iryna Khryashchevska. I u ovoj je borbi Lara bila dominantna i ostvarila prednost, da bi 40 sekundi prije kraja potpuno nepotrebno napravila jedan neodlučan napad koji je Ukrajinka kaznila i kontrabacanjem ostvarila ipon.

U borbi za broncu protiv Šveđanke Ide Eriksson nije si dopustila novu grešku. Po provjerenom receptu u borbu je ušla aktivno i dinamično i tjerala protivnicu na kazne zbog neaktivnosti. Kad je Šveđanka bila prisiljena preuzeti rizik, Lara je još jednom plasirala „uchimatu“ za broncu i najveći uspjeh u njenoj karijeri.

Lara je tako, nakon srebra Mateja Grubiše na EYOF-u u turskom Trabzonu prije četiri godine postala prva članica kluba sa medaljom s ovog velikog natjecanja. Uz nju, broncu je osvojila i Splićanka Karla Prodan u kategoriji do 70 kg, a uoči posljednjeg dana natjecanja to su ujedno i jedine medalje kompletne Hrvatske delegacije u Gruziji. Nakon ovog uspjeha za Klibu nema mirovanja, budući ju već u četvrtak učekuje nastup na najvećem natjecanju godine, svjetskom kadetskom prvenstvu koje se održava u Sarajevu.
(Rex)