Labin: Ovu smo godinu proglasili godinom cesta u našem gradu

Labin: Ovu smo godinu proglasili godinom cesta u našem gradu-132495

PITANJA U VEZI PROMETNIH INVESTICIJA NA DANAŠNJOJ SJEDNICI GRADSKOJ VIJEĆA GRADA LABINA
Gradski su vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina imali više pitanja upućenih gradonačelniku Glavičiću vezanih upravo na prometne investicije koje su tijeku a to je izgradnja državne ceste D66, kroz naselje Starca kao i rekonstrukciju županijske ceste Kapelica. 

Ovu smo godinu proglasili godinom cesta u našem gradu i to se upravo i događa. I zato mi je drago kad me pitate zašto je toliko bučno i zašto se toliko kopa i zašto ima toliko strojeva u našem gradu. To znači da se radi. A taj rad nosi sa sobom zahtjevnost na samoj lokaciji ali i na zaobilaznim pravcima u koje se promet sa gradilišta preusmjerava.  Kad se gradi, treba podnijeti financijski teret ali  i određenu žrtvu, kako bi nam svima kasnije bilo bolje, a ta žrtva je – strpljenje“, rekao je odgovarajući na postavljena pitanja labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Naime, Pulska ulica je labinska prometnica žila kucavica. Ona je labinska zaobilaznica koja skreće teretni promet  sa Ulice Zelenice, odnosno centra grada, kroz naselja Starca, prema Raši. Zahtjevnost rekonstrukcije te važne prometnice nije samo asfaltiranje, već je riječ o izgradnji moderne prometnice koja ima previđenu ugradnju instalacija, pa će radovi potrajati. No,  promet mora negdje ići, lokalno stanovništvo i gospodarstvo mora funkcionirati.  Službeni stav Grada Labina je da se kompletni teretni promet koji ide u smjeru Bršice i Koromačna, ne smije ići kroz centar grada, pa je usuglašeno da se sav promet preusmjerava prema Žminju. To znači da se već na Tunelu Učka teretnjaci preusmjeravaju  na Žminj u pravcu Mosta Raše, pa dalje. Osobni automobili  prometovati će za stanovnike i lokalno gospodarstvo regulacijom prometa koji će se odvijati u jednom smjeru, iz pravca Spara prema Rašu.

Mislim da je to trenutno najprihvatljivije rješenje, jer naša inicijativa za  zaobilaznim pravcem kod Tonci prema Lidlu , nije izvediva. Riječ je o vrlo kompleksnom tehničkom rješenju ispusta voda i uz to povezanih dozvola“, pojasnio je gradonačelnik Glavičić, te zahvalio Hrvatskim cestama što su krenuli sa realizacijom ove 8 milijuna kuna vrijedne investicije.

S druge pak strane, radovi na Županijskoj cesti Kapelica nisu samo  radovi na prometnici,  već se jedna traka uzdužno otvorila kako bi se na njoj polagale kanalizacijske cijevi  koje su vrlo široke  i polažu na veliku dubinu. Utorkom, srijedom, četvrtkom i subotom kada se promet preusmjerava prema Salakovcima i Starom gradu, je u vrijeme kada se odvijaju radovi koje nisu izvodivi ii ako drugom trakom prolaze vozila. Nadam  se da će trajati što kraće, jer alternativnog rješenja nemamo, dodao je gradonačelnik Glavičić.  Lokalna prometnica od Salakovci do Kranjci proširena je 2017. godine u trenutku izvođenja radova na usponu Ulice Alda Negria, rekao je gradonačelnik Glavičić, odgovarajući na pitanje vijećnika Piera Glavičića što je omogućilo da se ona i sada koristi kao alternativni pravac. Dvije kritičnije točke, kod skretanja za Bartiće i sanacija laganog odrona rješava se sa ŽUC-om.

Prometna situacija na Marcilnici u Ulici hrvatskih narodnjaka, nije dobra, rekao je gradonačelnik Glavičić prije svega jer svi zajedno ne poštujemo prometnu kulturu i ona se mora ozbiljno sagledati kako se ne bi dogodili nemili slučajevi iz prošlosti. Grad Labin napraviti će mini studiju koja će ponuditi najbolja rješenja.

(H.R.)