Kvadratura ustaškog kruga

Kvadratura ustaškog kruga-95483

PIŠE: VLADIMIR KAPURALIN
Konačno je i Katolička crkva u Austriji, odnosno njen koruški dio odlučio distancirati se od zadnjih fašističkih rudimenata u ovom dijelu Evrope, odbivši izdati dozvolu za služenje mise hrvatskim biskupima na blajburškom polju. Analiza dosadašnje prakse događanja na Blajburgu, dala je dovoljno argumenata za zaključak, da bi to moglo biti kompromitirajuće za austrijsku Katoličku crkvu, austrijsku državu i naročito za sam Blajburg, slovenski Plibek, koji se percipira kao posljednje masovno javno okupljanje fašista u Evropi, u njihovoj ustaškoj inačici. Austrija koja je već lani pojačala nadzor nad događanjem i izrekla prve sankcije za isticanje ustaških simbola i parola  donesla je zakon kojim se na njenom teritoriju zabranjuje isticanje ustaških simbola, uniformi i poruka, čime ih je svrstala tamo gdje i spadaju, uz bok nacističkih i fašističkih.

Hrvatska autistička politika, ne prepoznaje signal koji joj je upućen iz Austrije, koji joj nastoji pomoći da se očisti od najsramnije epizode svoje povijesti, nakon što su to davno učinili njeni nekadašnji mentori, već nastoji otvorit polemiku po tom pitanju i „uputit“ domaćine što im je činiti. Demonstrirajući pritom egzemplarno nepoznavanje etike uređenih društava, koji ne licitiraju sa svojim odlukama, koje dobro pretresu prije nego sa njima izađu u javnost.

Ustaški dernek koji se sredinom maja  održava na Blajburgu pod pokroviteljstvom Sabora, kojemu je svrha oplakivat poraz NDH, koji se na tom mjestu dogodio tjedan dana nakon završetka rata i kapitulacije njihovog mentora nacističkog Trećeg Reicha , ostao je tako bez svoje supstance i izazvao šok i nevjericu hrvatske klero-fašističke desnice. Ali ne gubi se vrijeme, traže se rješenja i jedno je već ugledalo svijetlo dana. Dernek treba prebaciti u Macelj. S obzirom na blizinu granice mogli bi računat na logističku podršku Romana Leljaka poznatog filoustašu i osuđivanog prevaranta. Ako realizacija ideje poluči dobar rezultat, onda bi slijedeći korak mogao biti Jelačić Plac u Zagrebu, što bi predstavljalo zatvaranje kruga i povratak na mjesto odakle je sve i krenulo pred 74 godine.

Vladimir Kapuralin