Krolo: Ako se od početka znalo da su „nezavisni“ Zoričićevi, onda se radi o ozbiljnoj političkoj prevari

Krolo: Ako se od početka znalo da su „nezavisni“ Zoričićevi, onda se radi o ozbiljnoj političkoj prevari-143032

RAZGOVOR S POVODOM: DR. SC. KREŠIMIR KROLO 
Nakon izbora za mjesne odbore Grada Pule razgovarali smo s dr. sc. Krešimirom Krolom. Više u nastavku intervjua. 

Evo, nakon ovih izbora za mjesne odbore, nastavljaju se polemike. Svi se smatraju pobjednicima, a možda je najkontroverzniji stav Filipa Zoričića, koji je u kampanji najavio da ulazi u borbu s dvije liste - onom u Starom Gradu i Štinjanu. No, danas, dan nakon izbora, gotovo tvrdi da su sve "nezavisne liste" u Gradu bile njegove. Kako tumačite taj stav?

Za početak, valja naglasiti da nema jasnih pobjednika, iako se mogu istaknuti vidljivi gubitnici. Fascinantno je pratiti gradonačelnika kako izlaznost od 13% i uspjeh njegovih lista vidi kao trijumf volje birača, dok je referendum na koji je izašlo oko 20% građana Pule, na kojem su građani s 90% glasova izravno rekli NE politici koju provodi, opisao kao fijasko. Je li riječ o političkom cinizmu i oportunizmu zbog kojeg građani zaziru od politike ili gradonačelnik ima problema dosljedno se držati jedne logičke linije?

No, osobno, kao puno veći problem, usudio bih se reći i prvorazredni politički skandal, vidim u ovom "post festum" svojatanju nezavisnih lista od strane gradonačelnika. Ako je točno da su to od početka bili "njegovi ljudi", kako ih sada titulira, onda je riječ o ozbiljnoj političkoj prevari građana Pule. S obzirom na to koliko puta je izjavio da su po njemu Možemo! "politička prevara", javnost bi se trebala s pravom pitati što onda predstavlja ovo što se dogodilo s nezavisnim listama na izborima za mjesne odbore. Problem leži u činjenici da gradonačelnik nije opozicijska priča, već predstavlja izvršnu vlast, zajedno s partnerima u vijeću. Ne možete biti nezavisni ako ste povezani izravno s onima koji su odgovorni za upravljačke odluke na višoj administrativnoj razini. Gradonačelnik je trebao, ako je siguran u podršku koju ima u javnosti, na početku ove kratke kampanje jasno i glasno dati do znanja tko su njegovi kandidati ili barem kome daje podršku. Ovako su građani možda mislili da glasuju za nekoga tko će stvarno biti neovisan, kako od NLFZ-a tako i od drugih stranaka, a dobili su nešto sasvim drugo. Mišljenja sam da je riječ o ozbiljnoj prevari birača koju bi građani mogli penalizirati ako se ostvare najave Filipa Zoričića da se okupe za lokalne izbore 2025. godine.

Tko po vama ima pravo na zadovoljstvo? IDS-a nije bilo gotovo tri godine, smatran je strankom koja je nestala sa scene, kroz što su sve prolazili i još jednim dijelom prolaze. Ili su to Možemo!, koji su pokazali da imaju viziju, da puno rade ili je to pak HDZ koji je istisnuo SDP?

Za IDS bi se mogla iskoristiti popularna fraza iz serije "Chernobyl" kada Anatoly Dyatlov komentira trenutno stanje u nuklearnoj elektrani pa kaže: "Not great, not terrible." S obzirom na cijeli niz organizacijskih i logističkih problema, ali i recentnog skandala oko specijalizacije u Istarskim domovima zdravlja, očito je da nisu povratili popularnost koju su imali prije izbora 2021. godine. No, jednako tako, netočne su teze koje dolaze iz protivničkih tabora kako se nalaze na putu bez povratka. Valja ponoviti ono što je iznimno važno, a to je i izlaznost koja je jako niska i predstavlja ozbiljan problem kod općenitog sudjelovanja na razini lokalnih izbora i izbora za gradonačelnika, kako za IDS, tako i za NLFZ, ali i Možemo! U tom smislu i Možemo!, kao i drugi akteri koji su nastupili optimistično po objavi rezultata, mogu biti zadovoljni, ali nužan je oprez jer, da još jednom ponovim, izbori za mjesne odbore su specifični i ne preslikavaju se uvijek rezultati i na višu razinu izbora.

Kakvu poruku može izvući gradonačelnik Zoričić? Mislite li da on ima pravo na zadovoljstvo? U prvim reakcijama ponašao se dosta trijumfalistički.

Gradonačelnik je već više puta pokazao da jako teško apsorbira političke poruke koje mu šalje šire biračko tijelo, što je zorno pokazao i referendum za Lungomare. U takvoj, svojevrsnoj kognitivnoj disonanci, bilo putem društvenih mreža, bilo putem prijateljski nastrojenih medija, svom silom gura idiličnu sliku koja je, prema mom mišljenju, u ozbiljnom raskoraku sa stvarnim stanjem na terenu. Kao što sam već rekao, proglašavati trijumf gdje je izlaznost od 13% od čega je niti pola vezano za "naknadne" nezavisne liste i kandidate, djeluje potpuno deplasirano. U suštini, riječ je o brojkama koje su znatno manje od brojki na lokalnim izborima jer su samo dvije liste bile njegove dok ostale nisu bile otvoreno i navijački raspoložene prema njemu i njegovoj listi. U takvom kontekstu nelogično je i nerazumno proglašavati trijumf, pogotovo što građani očekuju više transparentnosti i dosljednost od političara koji je obećavao sustavne promjene, a praktički nastavio raditi istim metodama koje su karakteristične za okoštale partijske strukture.

Primjetno je da se konstantno osvrće na IDS, puno manje nego na Možemo!, je li moguće da se boji njihovog oporavka? S druge strane, niti jednom nije spomenuo SDP, stranku koja je doživjela istinski potop, a znamo da bez njih niti minute ne bi bio gradonačelnik. Boji li se toga, mislite li da je SDP nešto shvatio iz izbornog rezultata i može li se ovaj rezultat reflektirati na funkcioniranje Gradskog vijeća?

Koliko mene sjećanje služi, za vrijeme svog društvenog djelovanja - i kao vijećnik mjesnog odbora i kao ravnatelj gimnazije te u nizu drugih funkcija koje je paralelno obavljao ("muzej", udruga) - nikada nije otvoreno prozivao IDS niti je s njima ulazio u sukobe. Dapače, oportuno se provlačio između redova, dok su prave bitke s problematičnim upravljačkim odlukama IDS-a nosili uglavnom aktivisti i kritički nastrojeni građani, koji su se tom prilikom onda i izlagali potencijalnoj osveti partije. Dojam je da Zoričić ima dvije jasne karakteristike u svom javnom prozivanju. Prvo, napada politički slabije ili protivnika koji je trenutno u nokdaunu, a on nije taj koji je uputio udarac, niti je uopće aktivno sudjelovao u "borbi". Drugo, pravi se da ne vidi probleme onih političkih aktera koji ga podržavaju. Primjerice, u nedjelju se na svom Instagram profilu "očešao" o zagrebački Možemo! zbog izostanka organizacije dočeka vaterpolista, a nećete nigdje vidjeti da je nešto rekao o velikom subotnjem prosvjedu ili da se možda usudio izreći kritičku notu o načinu izbora glavnog državnog odvjetnika Turudića. Drugim riječima, zanimljivo je pratiti kako su posloženi prioriteti gradonačelnika kada su u pitanju (ne)ozbiljne društvene teme. Dakle, za očekivati je da će se i sada oko rezultata SDP-a praviti kao da ne postoji dokle god je saziv vijeća kakav jest i dokle je god ova tzv. "žeton koalicija" na vlasti. Nerealno je očekivati da će se zbog ovih rezultata nešto dramatično promijeniti u trenutnoj dinamici.

Može li se ovaj rezultat reflektirati na odnos HDZ-a i SDP-a u ostatku Hrvatske? U Puli pokazuju da odlično surađuju, no ova suradnja sigurno nije korisna SDP-u, koji bi do lokalnih izbora mogao nestati s političke scene u Puli?

Sklon sam zaključku da je dio loših rezultata i posljedica suradnje SDP-a s HDZ-om u pulskom Gradskom vijeću, ali i činjenice da su osobe koje predstavljaju trenutno SDP okrenule leđa ideji društva bez klijentelizma i ideji društva u kojem građani participiraju u važnijim odlukama, što je okosnica tzv. socijaldemokracije. Kako bude vrijeme odmicalo, ovakav SDP koji predstavlja svojevrsno oportuno tehnokratsko sivilo, ne samo na gradskoj već i na nacionalnoj razini, gubit će posebice mlađe generacije glasača koje će tražiti utočište u lijevim strankama koje se nisu kompromitirale. 

Vratimo li se opet na izjave gradonačelnika o građanima koji više ne vjeruju političarima i općenito politici, upravo je koalicija koju je on iznjedrio zajedno sa svojom listom i navedenim strankama izravan primjer kako ne postoje jasni kriteriji i vrijednosno-ideološka pozicija političkih aktera, već samo želja za održanjem na vlasti i povremeno otvoreni prijezir prema vlastitim biračima. U svakom slučaju, bit će jako teško planirati nekakve saveze ili zajedničke izlaske na izbore, pogotovo ako u sljedećih godinu dana dođe do stabilizacije IDS-a ili do rasta Možemo!.

Na kraju, koji su po vama razlozi "bojkota" i bolje reći tek formalnog službenog oglašavanja Grada i informiranja građana o izborima, slično kao i kod referenduma, kako bi rekli ljudi "ja ča je, ma da je ni", Grad odradi zakonski minimum, no dojam je da vlast ne želi ljude na biralištima?

Za početak, valja naglasiti kako sada već nije riječ o presedanu, već o obrascu ponašanja, što ste i sami naglasili, kada uzmemo u obzir kako se Grad ponio oko informiranja i motivacije građana za izlazak na referendum. 

Mišljenja sam da je i kod referenduma i kod izlaska na izbore za mjesne odbore glavni motiv suzbiti veću izlaznost jer veća izlaznost obično i pretpostavlja aktiviranje prosječnog glasačkog apstinenta, a onda je to riječ o glasovima koji su protestni, kao što su bili i na izborima 2021. 

Međutim, sada gradonačelnik i njegova lista više ne predstavljaju očekivani politički i upravljački iskorak u percepciji apstinenata, čega su vjerujem i sami svjesni. Tako je jednim dijelom očekivan ciničan odnos prema motiviranju građana za izlaske na izbore koji tradicionalno imaju najniže stope odaziva.

(Razgovarao: Nenad Marjanović Dr. Fric)