Korištenje mobitela najčešći prekršaj tijekom vikenda

Korištenje mobitela najčešći prekršaj tijekom vikenda-128072

OD 24. DO 26. LIPNJA 
U dane vikenda, od 24. do 26. lipnja, na području Policijske uprave istarske evidentirana je 21 prometna nesreća, od čega osam nesreća s ozlijeđenim osobama i 13 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede, a osam osoba je lakše ozlijeđeno.

Policijski službenici su tijekom vikenda kontrolirali ukupno 417 vozača/vozila. Iz prometa su isključena 24 vozača i pet vozila. Utvrđeno je 243 prekršaja, od kojih izdvajamo:

- nepropisna brzina – 47 prekršaja
- nekorištenje sigurnosnog pojasa – 40 prekršaja
- upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 15 prekršaja
- korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 51 prekršaj
- ostali prekršaji – 90 prekršaja
 
Kao što je i najavljeno, policijski službenici su u subotu, 25. lipnja od 11 do 16 sati, na području Policijske postaje Labin proveli prometnu akciju ''Kontrola vozača mopeda i motocikala''. Tijekom provođenja prometne akcije utvrđena su ukupno 22 prekršaja, od kojih četiri prekršaja vozača motocikla.

Uz alkohol, brzinu i nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela jedan je od glavnih uzročnika najtežih prometnih nesreća. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

DOPUŠTENO:

- razgovor samo ako je u potpunosti handsfree
- navigacija dopuštena samo ako se mobitel nalazi na držaču
- za volanom samo ako je auto parkiran i ugašen 

NEDOPUŠTENO:

- svaki vid hand-held korištenja mobitela tijekom vožnje
- korištenje na semaforu ili koloni
- biciklistima hand-held korištenje mobitela dok voze.

(DV)