Koncert u čast 120. godišnjice rođenja Luigija Dallapiccole

Koncert u čast 120. godišnjice rođenja Luigija Dallapiccole-142836

ČETVRTAK, 15. VELJAČE S POČETKOM U 19 SATI
U Dvorani Zajednice Talijana u Puli, Carrarina ul. 1, 15. veljače s početkom u 19:00 sati, održat će se koncert posvećen obilježavanju 120. godišnjice rođenja Luigija Dallapiccole, istaknutog talijanskog skladatelja i pijanista. Organizacija koncerta povjerena je Udruzi za očuvanje spomena na istarske skladatelje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Pazin.

Na ovom svečanom događaju nastupit će niz talentiranih glazbenika: Aleksandar Bančić kao narator, Anamarija Lovrečić na harmonici iz Poreča, sopranistica Georgie Goldin iz Pule, Aleksandra Santin Golojka iz Rovinja, Tatiana Šverko iz Pule-Njemačke te Sandro Vešligaj iz Pule.

Koncert je pod pokroviteljstvom Istarske županije, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, te Grada Pule - Upravnog odjela za kulturu. 

Ulaz na koncert je slobodan.

Luigi Dallapiccola, rođen 3. veljače 1904. godine u Pazinu, bio je istaknuti talijanski skladatelj i pijanist čija je glazbena ostavština obogaćivala svjetsku glazbenu scenu. Njegova obitelj preselila se u Graz zbog ratnih zbivanja, gdje je mladi Luigi imao priliku upoznati se s djelima velikih skladatelja, poput Mozarta, Webera i Wagnera, što je oblikovalo njegovu glazbenu viziju i karijeru. Dallapiccola je diplomirao glasovir i kompoziciju na konzervatoriju Cherubini u Firenci, gdje je kasnije bio i profesor.

Njegovo stvaralaštvo obuhvaća raznolike glazbene forme, uključujući vokalnu i vokalno-instrumentalnu glazbu, djela za zbor i orkestar te komorne i orkestralne skladbe. Njegovo djelo obilježeno je širokim spektrom glazbenih stilova, od ranog utjecaja Debussyja do kasnijeg eksperimentiranja s dodekafonijom i serijalnošću.

Između ostalih djela, Dallapiccola je napisao opere poput "Volo di notte", "Il prigioniero" i "Ulisse", kao i različite skladbe koje reflektiraju suvremene društvene i političke teme. Njegova glazbena ostavština obilježena je jedinstvenom sintezom modernizma i tradicije.

(REX)